Милановић приближио Столтенбергу ставове о БиХ

Срна
Милановић приближио Столтенбергу ставове о БиХ

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић истакао је данас у разговору са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да Хрватска “од својих савезника, чланица НАТО-а, очекује више разумијевања за праведне и легитимне захтјеве у погледу осигурања равноправног положаја Хрвата у БиХ”.

Милановић је оцијенио да то “може позитивно утицати и на регионалну безбједност, а у чије осигурање је активно укључен и НАТО”, саопштено је из кабинета предсједника Хрватске.

У телефонском разговору који је иницирао Столтенберг након што је добио Милановићево писмо упућено свим чланицама НАТО-а у вези са положајем Хрвата у БиХ, предсједник Хрватске је рекао да неравноправан статус Хрвата у БиХ негативно утиче не само на стабилност БиХ, него доводи у питање националну безбједност Хрватске, којој је стабилна БиХ од стратешког интереса.

“Милановић је детаљно информисао генералног секретара НАТО-а о озбиљној политичкој кризи у БиХ, односно о тешкој ситуацији у којој се налазе Хрвати у БиХ, који су у великом броју уједно и држављани Хрватске”, наводи се у саопштењу.

Он је истакао да су Хрвати у Федерацији БиХ “већ низ година изложени изборним манипулацијама, те опет присиљени да учествују на изборима према неуставним одредбама Изборног закона БиХ”, те да, упркос “вишекратним покушајима промјене Изборног закона, опет неће имати могућност да бирају своје легитимне представнике у тијела власти БиХ”.

Према његовим ријечима, то је директно кршење Дејтонског мировног споразума и таква ситуација дискриминише Хрвате у БиХ као конститутивни народ, противна је владавини права, али и пријетња стабилности у БиХ.

У разговору о захтјеву Шведске и Финске за чланство у НАТО-у, Милановић је показао разумијевање за контекст у којем се унутар Алијансе разговара о тим захтјевима, али поновио да и Хрватска “очекује разумијевање савезника за настојање да заштити права Хрвата у БиХ и тиме заштити своје државне интересе”, додаје се у саопштењу.

Милановић се разилази с Владом Хрватске у погледу кандидатуре Финске и Шведске за чланство у НАТО-у и жели да Хрватска подршку тим земљама услови рјешењем питања Изборног закона у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана