Милановић потврдио: У декларацији НАТО самита стављен Дејтонски споразум

ГС
Foto: Нови Лист

ЗАГРЕБ - У завршној декларацији данашњег НАТО самита у Бриселу стављен је Дејтонски мировни споразум ако основ функционисања Босне и Херцеговине, потврдио је то данас предсједник Хрватске Зоран Милановић.

"Након што сам, не волим рећи запријетио, али након шест дана игнорирања и потпуне глухоће на нашу молбу да се у завршној декларацији уопће спомене Дејтонски споразум као основ функционирања Босне и Херцеговине морали смо рећи да ћемо се супротставити консензусу. Разговарао сам јуче око 3 сата поподне са главним тајником и то је ријешено у пола минуте – што говори само за себе, односно да је то требало бити ријешено пуно раније. Али да, требало је шест дана док нисмо успјели испословати да се у завршну декларацију у комунике Самита у пасусу о БиХ уопће спомене Дејтон као основа функционирања. То је мала ствар за Самит, врло маргинална, фуснота, али за нас то је Бигфут" изјавио је Милановић.

Навео је и да се приклањају свему што стоји у комуникеу и да то подржавају.

Лидери 30 НАТО чланица окупили су се данас на самиту у Бриселу на којем би требало да донесу одлуке о реформама Савеза до 2030. године, што укључује прилагођавање изазовима попут дестабилизационих активности Русије, успона Кине, терористичких пријетњи, кибернетичких напада и климатских промјена,преносе Независне Новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана