Милановић поручио Пленковићу да "обузда јаране"

ГС
Foto: ГС

ЗАГРЕБ - Предсједник Зоран Милановић коментарисао је данас одлуку министра одбране Марија Баножића о пензионисању војног бригадира Елвиса Бурчула, затражио да та одлука буде повучена, а премијеру Андреју Пленковићу поручио да то сматра "насртајем на функционисање система Оружаних снага".

Ако одлука не буде повучена, поручио је да ће он "све блокирати", не прецизирајући на које блокаде мисли.

За министра одбране је рекао да по закону "може да се иживљава", али да ће он гарантовати војсци да ће бити заштићени од, како је рекао "оваквог шиканирања".

"Сваки министар може војнику прекинути каријеру зато што има та овлашћења. Ја увек могу више, али нећу то да радим. Тај човек ће бити враћен у службу. О томе нећемо разговарати с министром, него са његовим ментором (Андрејем Пленковићем)", рекао је Милановић новинарима, пренио је хрватски портал Индеx.

Након дугог затишја у јавним споремњима Милановића и Пленковића, председник је данас рекао да се премијер "прави као да се ништа не догађа".

Оцијенио је да је ријеч о "ружној манипулацији" и обрачуна преко леђа узорног војника.

То га је, казао је, изненадило и упитао који је мотив за такву одлуку.

"Дакле, неколицини мојих сарадника је рекао да тог човека не жели да види", рекао је Милановић и додао да је реч о јединици која обезбеђује њега.

Оно што тражи, истакао је, да се Бурчула врати на посао, да министар не може да га шиканира, и да му треба омогућити да у пензију оде достојанствено.

"Ако се то не догоди, онда ће морати то да објасне. То неће проћи, јер ћу ја почети да радим исте ствари", рекао је Милановић и Пленковићу поручио да "обузда свог јарана".

"Овде се ради само о Пленковићу, не о Баножићу. Баножић је политички бескућник", каже Милановић.

Командант ПЗБ-е пензионисан је јуче одлуком министра одбране Марија Баножића, супротно предлогу начелника Главног штаба ОС РХ адмирала Роберта Храња, који се изјаснио да је останак бригадира Бурчула на челу Почасно заштитне јединице потреба службе и у интересу Оружаних снага РХ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана