Милановић покренуо смјену директора хрватске обавјештајне агенције због шпијунског скандала

Срна
Милановић покренуо смјену директора хрватске обавјештајне агенције због шпијунског скандала

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић покренуо је поступак за разрјешење директора Војнобезбједносно-обавјештајне агенције (ВСОА) Ивице Киндера, саопшштио је Милановићев савјетник Никола Јелић.

Милановић је зато упутио писмо премијеру Андреју Пленковићу у којем је покренуо поступак за разрјешење генерал-мајора Ивице Киндера с мјеста директора ВСОА-е.

"Након пријема Извјештаја Уреда Савјета за националну безбједност о ванредном непосредном стручном надзору ВСОА од 19. септембра, а због обима и тежине повреда наведених у Извјештају, Предсједник Републике сматра да директор ВСОА-е, као особа одговорна за функционисање Агенције, више не може обављати ту дужност", стоји у допису.

Подсјећамо Хрватску је недавно потресао скандал када је у јавност процурила информација да су поједини припадници ВСОА-е проневјерили најмање два милиона куна на службеним задацима у Либанону, Пољској и Литванији.

Службеници Уреда Савјета за националну безбједност извршили су интерну ревизију у Агенцији и утврдили да су војни шпијуни проневерили средства намјењена службеним путовањима. Ријеч је о средствима која су припадници Агенције користили приликом обиласка мисија у којима су боравили хрватски војници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана