Милановић означио Србију проблематичном

Танјуг
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ - Предсједник Зоран Милановић означио је данас Србију "проблематичном", коментаришући недавну посјету канцеларке Ангеле Меркел Београду, а осврнуо се и на некадашњу изјаву покојног патријарха Иринеја о угрожености Срба у Црној Гори.

"Иду да посећују онога ко је проблематичан", рекао је Милановић одговарајући на новинарска питања на заједничој конференцији за новинаре са црногорским колегом Милом Ђукановићем.

А о изјави покојног патријарха Иринеја, Милановић је рекао:

"Она изјава да су права Срба у Црној Гори угрожена више него у Павелићевој Хрватској.. након тога може једино шака да полети, ни Слободан Милошевић није прелазио ту границу, његов говор био је више комитетски, да не кажем сократовски", рекао је Милановић.

Поводом већ тада све чешћих напада на Митрополију црногорско приморску СПЦ у Црној Гори, покојни патријарх Иринеј је у јуну 2018. проучио да је положај Цркве у овој држави "гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне Државе Хрватске".

Иринеј је то рекао коментаришући тада честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској и пријетње да би Цркви могла бити одузета имовина, што је за патријарха било незамисливо у 21. веку.

„Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”, казао је патријарх тада Иринеј и поручио да СПЦ и он стати у одбрану Митрополије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана