Милановић: Ово је својеврсни пуч, бићу на крају премијер

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић коментарисао је упозорење уставног суда да не смије да буде кандидат на парламентарним изборима и кандидат за премијера, као ни да учествује у изборној кампањи на било који начин, поруком да је ријеч о својеврсном “пучу” и најавио да слиједи “врста светог рата за опстанак”.

Милановић је новинарима на Корчули рекао да свим грађанима, који су му дали подршку, поручује да буду лукави да се чувају, да пазе шта раде јер их је та, како је навео, “гангстерска дружина узела за таоце”. 

“Мени не могу ништа, али могу вама. На типичан гангстерски начин група муљатора предвођена (предсједником Уставног суда Мирославом) Шепаровићем, бившем шефом ХИС-а из времена кад су праћени и малтретирани хрватски новинари, последње године власти ХДЗ-а, постао је предсједник Уставног суда. Пре тога је био корумпирани адвокат”, рекао је Милановић.

Шеф хрватске државе је рекао да је Уставни суд донио одлуку у којој се на перфидан начин, изван принципа Устава, пријете једној политички странци која се о закон никад огрешила није, да ће им уништити листе ако буду радили – шта? Такве сељачине су и неписмене јер је одлука неписмена. Писмен човек, бар онај који је завршио ауто школу, има проблем с написаним. Пријети се странци, пријети се мени…”, рекао је Милановић.

Милановић тврди да његова кандидатура није забрањена, као што то тврде ови, како је рекао, неписмени гангстери.

“Апелујем на колеге и грађане који ће на крају пресудити овај пуч, ово је чисти пуч, то се мора ријешити на изборима… Моја понуда, бићу премијер на легалан начин, моја понуда је била – ту сам, бит ћу кандидат на изборима као и на изборима за ЕУ парламент, мандат сам себи не могу дати, шта је ту спорно? Али, ово је политичко насиље”, навео је Милановић.

Зато му, истиче, не пада напамет да поднесе оставку на предсједничку функцију, јер би тиме предао власт Јандроковићу. 

“Не мислим да је он гангстер јер није, али предајем ХДЗ-у. Шта је следеће? Да на минут предам контролу над војском и тајним службама тој злочиначкој организацији? Ко гарантује да Јандроковић неће одмах дати оставку? Јер постајући ПРХ не може бити на листи. Јандроковић ће радије бити на листи него бити про форма предсједник Републике. Ко ће онда бити? Улазимо у кризу… Устав о томе не говори”, навео је Милановић.

Истакавши да “екипа из Уставног суда земљу гура у кризу, Милановић је поручио да је његова кандидатура рутинска ствар о којој људи тек треба да одлуче.

“Пријетња мени је без везе, они су за мене стајске муве. Након овог слиједи Трећа република. Позивам грађане да се уједине против ХДЗ-а и банде Андреја Турудића. Гласали за СДП, Можемо, Домовински покрет, Мост, све је добро, ништа није лоше. Ово су времена у којима се боримо на живот или смрт. Неки дан на балу вампира у Лисинском у првом реду су барем два ректора. И они ми дијеле лекције преко медија шта смијем, а шта не”, навео је Милановић.

Истакао је да ће се с ганстерима обрачунати након избора у оквиру Треће републике која ће, како каже, бити другачија од овог куплераја. 

“Моја судбина, човјека с толико година и успјеха у политичкој каријери, небитна је. Људи ми кажу да ми то не треба. Ово није моја афирмација, ово је врста светог рата за опстанак. Ово је заглушивање људске воље. Они хоће и славу и част. Ово је сељачка буна као у време Губеца, али грађана...”, рекао је шеф хрватске државе.

Позвао је грађане да, како је рекао, до Треће републике буду опрезни, лукави и да не допусте да им гангстери уцењују.

Грађане је позвао да на изборима 17. априла гласају за било кога само не за ХДЗ.

 “Ово радим из осећаја дужности и части и личне слободе. У мени ствари које се догађају стварају срџбу, то није лијеп осјећај. Како се обични људи осјећају, могу само замислити. Вјерујте мени и људима, знате који су. Гласајте за било кога, само не за ХДЗ, сви ваљају. Хтио сам као предсједник, није ишло. Сад се морамо похватати момачки”, закључио је Милановић и добио аплауз окупљених у Велој Луци на Корчули, пренијела је загребачка Н1 тв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана