Милановић одликује једницу ХВО коју је водио ратни злочинац

Танјуг
Милановић одликује једницу ХВО коју је водио ратни злочинац

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић додијелиће у четвртак, на годишњицу операције Олуја, одликовања јединицама Хрватског вијећа одбране (ХВО) и то оним које се доводе у везу с ратним злочинима.

Према писању загребачког Вечерњег листа, једно признање је намијењено Војној полицији ХВО, а друго једници за посебне намјене која је дјеловала на подручју тадашње парадржаве Херцег-Босне.

Управом војне полиције ХВО командовао је Валентин Ђорић, један од осуђених на Хашком суду у случају Прлић и остали, који је кажњен са 16 година затвора, подсјећа Вечерњи.

У пресуди Хашког суда пише да је Ћорић до 10. новембра 1993. године играо кључну улогу у функционисању мреже заробљеничких центара ХВО, као и да је допринио да се “хиљаде Муслимана држе у заточеништву под тешким условима, да се пребијају, злостављају и понижавају”, наводи се у тексту.

Лист подсјећа да је у Војној полицији ХВО служио и Берислав Пушић, још један осуђеник на дугогодишњу казну у случају Прлић и остали, човјек који је касније именован за шефа Службе за размјену и Комисије за заробљеничке објекте.

Милановић би могао да одликује и Жељка Џидића, команданта 3. чете Војне полиције ХВО у Мостару, који је у октобру 2011. године побјегао у Хрватску непосредно прије почетка поновљеног суђења за убиства заробљених припадника Армије БиХ почињених 1993. године у Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана