Милановић одбио да оде на Туђманов гроб

Танјуг
Милановић одбио да оде на Туђманов гроб

На обиљежавању Дана државности предсједник Хрватске Зоран Милановић одбио је да оде на гроб првог предсједника те земље Фрање Туђмана и положио вијенце на гробљу Мирогој у Загребу, преноси index.hr.

Након 19 година колико се Дан државности Хрватске прослављао 25. јуна, од ове године се поновно обиљежава 30. маја, на дан када је 1990. конституисан први демократски изабран сабор.

Зоран Милановић је поручио да 30. мај не може да назове Даном државности, јер је за њега то 25. јун - датум одласка из Југославије.

Дан државности, који је ХДЗ вратио на данашњи датум, назвао је изнудом и предизборним скупом ХДЗ-а.

“Ово је обећање једне политичке гарнитуре, које они сада испуњавају”, рекао је Милановић.

Навео је да је у првом вишестраначком сабору апсолутну већину имала једна странка, за коју је гласала релативна мањина гласача.

На то је одговорио премијер Андреј Пленковић: “Мислим да је лоше ако предсједник тако говори о позитивним законским прописима које је доњео сабор”.

На Марковом тргу, гдје се налази сjедиште хрватске владе, у подне је започела централна свечаност, којој су присуствовали премијер Пленковић и предсједник Хрватског сабора.

На почетку свечаности одржан је прелет Мигова. Затим је изведена химна, а услijедила је почасна смотра Почасно-заштитне бојне Хрватске војске.

На крају је на Марков трг стигла клапа и отпjевала “Кроацио, из душе те љубим”. На самом крају свечаности одржан је дефиле Крават пуковније.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана