Милановић објаснио зашто су парламентарни избори расписани за 17.април

Танјуг
Foto: 24сата.хр

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић тврди да је парламентарне изборе расписао за сриједу, 17. априла, јер жели да излазност буде што већа и да што више грађана гласа против ХДЗ-а.

„Зашто избори у сриједу 17. априла? Желим да што више хрватских људи изађе на изборе. Учинићу све да их наведем, наговорим и дам им разлога зашто треба ићи и гласати,

посебно против ХДЗ-а! На крају крајева, све је боље од ХДЗ-а!”, написао је Милановић на свом Фејсбук налогу.

Одлука Милановића да парламентарне изборе распише на радни дан изазвала је мноштво реаговања, а медији шпекулишу да је неспорно да ће тај 17. април у Хрватској бити нерадан дан, али не и у БиХ, гдје је велика бирачка база углавном опредјељена за ХДЗ.Уставни суд је забранио раније Милановићу да се кандидује на парламентарним изборима, не може да буде кандидат за новог премијера Хрватске, а најутицајнија СДП га не смије истицати као таквог, не може бити на проммотивним изборним материјалима за парламентарне изборе нити смије присуствовати на предизборним скуповима било којег политичког субјекта.

Али може у кампању 9. априла, јер тада на снагу ступа одлука о датуму избора за Европски парламент, на којима Милановић може бити кандидат. Избори за Европски парламент у Хрватској ће бити одржани 9. јуна.

„Ово више није уставно право јер је тако постављено, то је могуће. Ово су даље политичке утакмице и игре. Да, све може. Иначе се на европским изборима треба расправљати о европским темама, али ко може рећи некоме о чему ће причати у кампањи? Ти можеш причати шта год, само треба рећи да си кандидат на европским изборима“, јасна је професор

Сања Барић, у изјави за хрватски портал 24сата.

Прецизира да Милановићу нико не може да забрани да у кампањи за европске изборе напада Владу и заправо води кампању за парламентарне изборе, лепи плакате, дели летке, обилази градове и наговара људе да гласују за њега.

Портал пише да док год не каже да ће бити премијер након избора 2024. године, Милановић не крши ништа и може готово све, а девет дана кампање му је више него довољно.

Барић, између осталог, каже да су овим потезом Милановића и СДП направили су себи политичку корист, а дугорочно су уништили поверење грађанима у институције.

„Једино добро што може из овога да испадне је да парламент буде толико подељен да ко год успе да састави

Владу има толико јаку опозицију да мора доносити добре законе и на позиције постави добре људе“, каже Барић.

Барић упозорава да ово неће стати с парламентарним изборима, и да обезвеђивање Устава води пуно већим проблемима.

„Имамо циркус годину дана док не изаберемо председника, а цело време смо створили климу да институције не вреде. Кад се то смири и буду следећи избори, у народу смо створили атмосферу да је најважније да су 'наши'. А ко на изборима гласа за 'наше'? Екстремна десница...“,

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана