Милановић: Наводни папир о подјели БиХ је велико ср**е

GS
Милановић: Наводни папир о подјели БиХ је велико ср**е

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је да је наводни документ о мијењању граница на Балкану “велико сра**е”, надајући се да није дошао из Словеније.

Посљедњих је дана у фокусу регионалне јавности наводни нон папер о мијењању граница балканских држава и њиховом преустроју према етничким линијама, а медији као ауторе спомињу највише словеначке званичке, што су они демантовали.

“Кад је у питању мирни разлаз у БиХ, то је толико неозбиљна и опасна тема да је не треба стављати чак ни на нон папер, па тко год то направио”, рекао је новинарима хрватски предсједник, преноси Index.hr.

“Било какво мирољубиво разилажење - Хрватска до Дрине - то не долази у обзир. И у том смислу тај папир је биг сх*т (велико сра*е)”, рекао је Милановић.

Словеначки предсједник Борут Пахор у петак је на конференцији за новинаре рекао да је привржен цјеловитости БиХ, да се противи мијењању граница на Балкану и да се заузима за убрзање укључења у Европску унију свих држава у регији.

Премијер Словеније Јанез Јанша негирао је да је било какав нон папер о томе послао у Брисел, а њему блиски медији наводе да су те оптужбе покушај домаће опозиције да компромитује премијера прије него што Словенија почетком јула преузме предсједавање ЕУ.

Милановић каже да се нада да неслужбени дипломатски документ није дошао из Љубљане јер “објективно ја њих доста поштујем и мислим да нису баш так залупани”, каже предсједник.

“Долази ли то од њега (Јанше) или не, то немам појма, али бих рекао ономе тко је аутор тога да прсте даље од Босне и Херцеговине”, истакнуо је Милановић.

За Јаншу каже да “зна бити врло енфант террибле и нешто друго уз то”. “Тај Јанша је у ствари према Хрватској био, нећу рећи, благонаклон, али видјело се да иза њега стоји нека подршка која је континуирана у словенској политици и управо зато ме каткад знао изненадити неким својим конструктивним ставовима без обзира на то што зна причати доста тога”, рекао је Милановић.

Одбацио је могућност разлаза БиХ и затражио да се Хрватима врате основна уставна права из Дејтона. “Што се мене тиче, нема говора о разлазу БиХ. Оно о чему има говора је давање темељних уставних права из Даyтона која хрватском народу припадају, а која су им ускраћена, па чак и украдена”, поручио је Милановић.

“Од разлаза БиХ нема ништа”

Истакао је да је “чињеница да од разлаза БиХ нема ништа” и додао да се то неће допасти предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, али вјерује да је и он тога свјестан.

Исто тако не вјерује да би предсједник Србије Александар Вучић стајао иза идеје уједињења Косова и Албаније. “Дакле, прво признања Косова, што је већ пуно, и онда још уједињење Косова и Албаније”, рекао је Милановић.

Да би та идеја долазила из Београда, “то је нека комбинаторика која надилази машту и сценариста најбољих београдских криминалистичких серија, као што су Тајкун, Мочвара, Беса и сличне. Погледајте”, рекао је хрватски предсједник.

Словеначки портал Нецензурирано објавио је садржај нон папера без заглавља и потписа и писаног на енглеском, а пренијели су га и многи други медији у Словенији, уз ограду да га нису потврдили ни Европски савјет ни Европска комисија.

Ради се о неслужбеном дипломатском документу о комадању БиХ, прикључењу Републике Српске Србији и уједињењу Косова с Албанијом и има наслов западни Балкан - пут напријед, тврди портал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана