Милановић: Ко прича о рату у БиХ залијепити му уста селотејпом

Танјуг
Foto: Tanjug

ЗАГРЕБ - Хрватски предсjедниик Зоран Милановић оптужио је данас премијера Андреја Пленковића да бојкотује сазивање сjеднице Вијећа за националну сигурност о стању у Босни и Херцеговини и да у њиховом сукобу "нема ничег личног" иако то, како наводи, премијер тако представља.

Милановић је новинарима рекао да ће послијеподне разговарати с главним секртаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и приближити му шта се догађа у БиХ. Сматра да су "међународни лидери што се тиче познавања ситуације у БиХ у запуштеном стању" и каже да је то "резултат нерада хрватске дипломатије".

Хрватски предсједник је истакао да се питање БиХ тиче НАТО савеза, али не очекује да Столтенберг може пуно да учини. Рекао је да хрватски државни врх нема заједнички став јер Пленковић "бојкотује" одржавање седнице Већа за националну сигурност.

 "На мени је да комуницирам на оном нивоу сагласности, односно усклађености која постоји између мене и владе и Пленковићевог ХДЗ-а. Они неће ни то", рекао је Милановић.

Додао је да Пленковић све своди на лични сукоб што је нејвероватан, како каже, ниво издаје.

"Када бисмо он и ја упутили исту поруку, барем 75 посто хрватских грађана би нас подржало", увјерен је Милановић и поновио: "Ово је искључиво Пленковићева лична саботажа, ''ћеиф'' и приватна каријерна авантура", казао је хрватски предсједник.

Милановић сматра да постоји "ризик" да се погорша стање у БиХ и да је његов циљ да се то спречи и да се на "миран начин нађе оквир за суживот три конститутивна народа у БиХ", али не мисли да је могућ оружани сукоб.

"Ко год почне да ми прича о томе да ће избити рат у БиХ, треба га селотејпом залијепити (...) треба му залијепити уста јер то је хушкање, ко ће кога напасти у БиХ? Срби с она три оклопна возила на клоцнама?", упитао је Милановић.

Примјетио је и да се Хрвати из БиХ исељавају док се у Сарајеву праве каријере, а као пример је навео канцеларију "високог представника" Кристијана Шмита, гдје, каже, примају огромне плате.

."Ово нису наше личне битке, ја неман ништа да изгубим. Ово је Пленковићево лудило", рекао је Милановић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана