Милановић: Хрвати нису били прогађани као Јевреји и Срби

Танјуг
Милановић: Хрвати нису били прогађани као Јевреји и Срби

БРЕЗОВИЦА- Хрвати нису били прогањани као Јевреји и Срби, за два дана је био основан логор Јадовно у којем су убијене хиљаде њих, поручио је данас предсједник хрватске Зоран Милановић на обиљежавању 80. годишњице од оснивања првог антифашистичког одреда у Европи.

Нису, поручио је, Истра и Приморје ослобођени словима него оружјем људи који су имали све да изгубе, који су били патриоте, борци за свој дом.

"Ћиро Гамулин је херој који се борио, а нема улицу. Не заборавите то име", рекао је Милановић увјерен да Хрватска може бити боља.

"Хрватска је стабилна и уређена. Овдје је цијели државни врх, ово никад није било ружно паче, али данас је посебно истакнуто. Има људи који не желе ову прославу, али то је тако у политичком систему", рекао је хрватски предсједник, који је у Брезовици дочекан и испраћен великим аплаузом и скандирањем, пренијели су хрвтски медији.

"Истина је вода дубока и никога не би требало да увреди, али може да заброли. Међутим, у овој нашој истини нема ничега болног, она је у ствари лијепа. Тешка, крвава, али лијепа", рекао је Милановић.

Подсјетио је да је у Брезовицу долазио више од десет пута као грађанин, као предсједник СДП-а, као предсједник Хрватске владе, не да би, како је рекао, улио своју истину и да би икоме дао било какав задатак, што треба, већ да би послао поруку.

"Ја сам овдје само да укажем на неке ствари које Хрватску стављају тамо гдје јој је мјесто, не на мапу", рекао је Милановић и истакао да људе не треба дијелити и истицати ко је био Хрват.

"Они су били хероји, груби људи који су често знали прећи црту и направити лоше ствари", рекао је и подсјетио да се народни устанак догађао на Кордуну и Банији, а да је у Далмацији организован комунистички отпор, чланова НК Сплит.

"Сва количина мржње и бијеса која се тада нагомилала данас је незамислива. Чињеница да је 80 људи било спремно на све и дошло у шуму је данас незамисливо", рекао је Милановић.

Рекао је и да Хрватска није била на страни побједника, већ је била на страни правде и истине. "Истицати цијело вријеме да смо били винери, побједници, а не лузери, је лутријски поглед на живот и судбину. То значи да смо могли изгубити, да је, рецимо, Осовина добила рат. Би ли то наш отпор чинило мање вриједним?", упитао је Милановић и закључио да "Хрватска није била на страни побједника него на страни храбрости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана