Милановић: Хрвате и Србе није спајала вјековна мржња него сарадња

Танјуг
Милановић: Хрвате и Србе није спајала вјековна мржња него сарадња

ЗАГРЕБ- Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас приликом обиљежавања Дана антифашистичке борбе у Хрватској да Хрвате и Србе није спајала вјековна мржња него сарадња.

- Стално се скривамо иза тезе да је то вијековна мржња којој и тако никада није било спаса и није могло другачије да се заврши, а истина је потпуно другачија - рекао је Милановић, пренијела је Хина.

Он је казао да је ово прилика да се запитамо шта нам данас значе партизани, шта нам значи Сутјеска, Неретва и хиљаде младих људи који су тамо умрли страшном смрћу.

- Шта нам то значи за односе Хрвата и Срба у нашој земљи који се задњих стотину година никако не могу уредити - упитао је и истакао да су се против фашизма заједно борили Хрвати и Срби указавши и на њихов однос кроз историју.

Милановић је рекао да се прича о 1941. и окупљању храбрих људи у Брезовици своди на то да су сви били Хрвати.

- То је погрешно, јер они себе на тај начин нису видјели. Они су били борци за слободу и комунисти. И то је њихова јако важна одредница, сој људи које ми данас не можемо да разумијемо - истакао је он.

У Спомен парку у шуми Брезовица код Сиска одржано је централно обиљежавање Дана антифашистичке борбе у Хрватској на којем је истакнут значај Сисачког партизанског одреда, који је као прва антифашистичка јединица у Хрватској и југоисточној Европи основан на том месту 22. јуна 1941. године.

Оснивање тог одреда под вођством Владе Јанића Цапе и Маријана Цветковића означава и почетак антифашистичког устанка У Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана