Меркелова о оптужбама Загреба због посупања према мигрантима

Срна
Меркелова о оптужбама Загреба због посупања према мигрантима

ЗАГРЕБ - Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас у Загребу, коментаришући оптужбе на Хрватску за непоштивање људских права због поступања према мигрантима на граници са БиХ, да то изгледа другачије из перспективе земље која штити спољне границе ЕУ.

“ЕУ живи од тога да има различите перспективе. Из перспективе земље која мора да штити спољне границе то изгледа другачије него из перспективе једне земље која је у средини европског простора”, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Она је нагласила да је Хрватска учинила много да би створила предуслове за приступ шенгенском процесу и да је Комисија то позитивно оцијенила.

“Подржавамо настојање хрватске Владе у вези састанка с Албанијом и Сјеверном Македонијом. Жао ми је што приступне преговоре с њима нисмо отворили током прошлог Вијећа”, рекла је Меркелова.

Меркелова је нагласила да Њемачка са Хрватском има добре односе, те оцијенила да је могуће додатно ојачати привредну сарадњу, преноси ХРТ.

Према њеним ријечима, у Њемачкој живи 395.000 Хрвата.

Пленковић је, на конференцији за новинаре након састанка са Меркеловом, истакао да је Њемачка главни спољнотрговински партнер Хрватске, да је на састанку било ријечи о кључним европским темама важним за обје земље, с обзиром да ће Загреб предсједава ЕУ у првих шест мјесеци 2020, а Берлин у другој половини године.

Састанак са Меркеловом један је у низу билатералних сусрета хрватског премијера, који је домаћин конгреса Европске народне партије који се данас и сутра одржава у загребачкој “Арени”.

Пленковић се данас састао и са новоизабраним предсједником Европске комисије Урсулом вон дер Лејен. /крај/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана