Меркел: Самит о западном Балкану - веома значајан

Срна
Меркел: Самит о западном Балкану - веома значајан

ЗАГРЕБ - Њемачки канцелар Ангела Меркел и хрватски премијер Андреј Пленковић изразили су наду да ће доћи до напретка у отварању приступних преговора Албаније и Сјеверне Македоније са ЕУ на самиту који у мају организује Хрватска као предсједавајућа ЕУ.

“Самит о западном Балкану који ће се одржати у Загребу је врло зачајна ствар због проблема са почетком преговора Сјеверне Македоније и Албаније. Надамо се да ћемо на састанку на врху ЕУ и земаља западног Балкана постићи помаке на том пољу”, рекла је Меркелова након разговора са Пленковићем у Берлину.

Меркелова је истакла да је Хрватска на путу према Шенгену постигла многе успјехе.

Пленковић је оцијенио да ће самит, који ће бити одржан 5. и 6. маја у Загребу, дати реалну перспективу у односима ЕУ са земљама у региону, како би знали којом динамиком ће се те земље кретати према чланству.

Хрватски премијер истакао је да Хрватска ради на два подручја - на стратегији увођење евра, те приступању Шенгену, преноси ХРТ.

Пленковић је нагласио да су билатерални односи изврсни, те навео да је у Хрватску прошле године стигло три милиона њемачких туриста који су остварили више од 21 милион ноћења, као и да је прошле године потписан акциони план за јачање односа уродио новим привредним пројектима.

Саговорници су разговарали и о координацији предсједавања ЕУ и потврдили жељу да заједнички раде на рјешавању проблемима, попут Брегзита и дугорочног буџета ЕУ.

Њемачка ће 1. јула преузети од Хрватске ротирајуће предсједавање ЕУ.

ЕУ обећала је да ће почети преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом, али су Француска, Данска и Холандија то блокирале на европском самиту у октобру.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана