Медији: Грци спријечили атентат на Заева

ГС
Медији: Грци спријечили атентат на Заева

СКОПЉЕ - Грчка влада и тајне службе спријечиле су покушај атентата на премијера Зорана Заева, неколико мјесеци након потписивања Преспанског споразума у љето 2018. године, а пре него што је парламент изгласао промјену устава са 80 гласова, преноси грчки портал „Вардини, а преноси “24.мк”.

Према информацијама из грчких медија, тајне службе у Грчкој обавјестиле су тадашњег премијера Алексиса Ципраса да постоји интензивна мобилизација против Заева у Македонији. 

Истовремено, америчке службе су мислиле да ће “снаге које имају интерес да не потпишу споразум покушати да спријече промјену устава Македоније од стране парламента”, али нису знале дубину тог отпора. 

Убрзо након тога, руске дипломате су протјеране из Атине.

Ово је у “Сандеј тунајт” објавио извор близак тадашњем Министарству спољних послова. Извор је истовремено био и незванична веза са тајним службама и Министарством одбране, који су одигралу значајну улогу у читавом случају, преносе грчки медији.

Извор, који је пренио информације у “Сандеј тунајт”, рекао је да је од тренутка изгласавања промјене устава дошло до тајних консултација између САД, прогоњеног и оптуженог Груевског и амбасаде јаке земље, где је јасно речено да су они одговорни за сваку “несрећу” Заева.

Али и данас је заштита Зорана Заева показатељ страха од скопског лидера, који се сјећа судбине Глигорова, који је чудом преживео атентат 1995. године, тврди портал.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана