Марковић: Власт заборавља да су државу Црну Гору основали српски свеци

Агенције
Марковић: Власт заборавља да су државу Црну Гору основали српски свеци

Подгорица - Црногорска власт заборавља да су црногорску државу основали свеци Српске православне цркве, казао је историчар Предраг Марковић.

Коментаришући намјеру Владе Црне Горе да доношењем закона о слободи вјероисповијести присвоји имовину Српске православне цркве, историчар Марковић наводи да је ова одлука политичка и да нема везе са историјским чињеницама.

- Мило је урадио нешто што прижељкују Тачи и Харадинај, међутим, постоји ту још једна битна ствар. Краљевина Црна Гора није обухватала већи део данашње црногорске територије. Када бисмо терали мак на конац, ниједна црква на приморју не би могла да припадне Црној Гори, што је питање и за цркве на северу Црне Горе - каже он.

Марковић је истакао и да се заборавља да су “црногорску државу основали свеци Српске православне цркве”.

Он се на крају запитао да ли је ово питање само увод у сличан сценарио и на КиМ, те да ли црквена имовина на Космету може по истом овом принципу да буде одузета од СПЦ.

Српска православна црква поручила је црногорским властима на Тројичинданском сабору у Подгорици да “повуку закон или ће Црква још одлучније бранити своја права”.

Поглавар Митрополије црногорско-приморске Амфилохије изјавио је како да се нада да ће црногорске власти схватити да политици не могу да подређују биће Црне Горе.

- То није само моја порука и Епископског савета, већ и порука читавог народа, свештенства и монаштва. Уколико не прихвате поруку, сами себи поткопавају темеље, одричу се закона Светог Петра Цетињског, одричу се оснивача црногорског законодавства и темеља на којима је Црна Гора заснована - поручио је Амфилохије.

Према његовим ријечима, ако власти у Подгорици заиста хоће истинску будућност Црне Горе, не могу је градити на другим, осим на темељима на којима је саграђена и грађена кроз вијекове, нарочито до 1918. и послије те године, све до данашњег дана.

 

Докази

Митрополија црногорско-приморска има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно припада држави Црној Гори. Према ријечима Амфилохија, од свих цркава само једна капела у болници Данило Први уписана је као државна имовина, све остало припада Цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана