Љекари у Хрватској траже веће плате

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хрватско удружење болничких љекара тражи од Владе да запослени у здравству добију мјесечне корекције плата у складу са растом инфлације, позивајући се на нови колективни уговор који им гарантује то право.

Из Удружења истичу да основни колективни уговор за здравство дефинише повећање плата за четири одсто, чиме се Влада интензивно хвали у посљедње вријеме, али да то повећање не покрива чак ни стопу инфлације забиљежену у јуну.

Удружење сматра неприхватљивим да повећање плаће у здравству износи само четири одсто, док се с друге стране у неким јавним подузећима плате на мјесечном ниову усклађују с инфлацијом.

Како су навели, плата специјалисте са седам до 10 година радног стажа износи 12.500 куна /1.660 евра/, док је, према доступним подацима, исти љекар у Словенији плаћен око 20.000 куна /2.660 евра/, преносе хрватски медији.

Однос премијера и владе према здравству и љекарима сматрају дискриминаторским, те истичу да је маћехински однос државе према здравственим радницима директна порука грађанима да су њихово здравље овој власти и Влади "задња рупа на свирали".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана