Лизинг скандал у Хрватској, преварили клијенте за 93 милиона еура

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хрватска агенција за надзор финансијских услуга (ХАНФА) утврдила је да су лизинг куће, махом у власништву банака, супротно потписаном уговору и потпуно неосновано повећавале рате отплате корисницима лизинга.

Превара тешка 700 милиона куна (93 милиона еура), утврђена је за период од 2008. до 2020. године, а преварено је око 50 хиљада клијената.  

Недозвољено понашање према корисницима лизинга је пријавила надлежним хрватским органима бивша запослена у Рајфајзен Лизингу, Сања Мехиновић, која је предала документацију на основу које је регулатор утврдио неправилности и незаконитости.

Она је рекла да је менаџмент Рајфајзен лизинга, у којем је радила од 2007. до 2018 године на различитим менаџерским функцијама, "делио клијенте на глупе и паметне", при чему рате отплате нису неосновано повећаване "паметним" клијентима из страха да би могли да открију превару.

С друге стране, овој другој групи клијената та лизинг кућа неоправдано и једнострано мијењала фиксни дио каматне стопе (маржу) у активним уговорима о лизингу, а да за то није имала јасну подлогу у уговорним одредбама ни оправдане разлоге.

 О измјенама, корисници лизинга нису ни обавјештавани, иако је то било изричито прописано.

Ипак, поједини из ове друге групе су открили превару, а менаџмент Рајфајзен Лизинга је, према њеним ријечима, склапао нагодбе с њима како остали клијенти не би сазнали да плаћају више него што треба.

Мехиновић је рекла да хрватско Министарство финансија, које има одјељење за контролу лизинга, уопште није реаговало на њену представку и доказе против лизинг друштава. Контрола коју је поводом њене пријаве спровела ХАНФА у Рајфајзен Лизингу показала је такође да су клијенти били подељени у две фрупе, чиме су потврђени наводи Мехиновићеве.

Многи клијенти, како се чини, ипак неће моћи да буду обештећени јер ХАНФА тврди да је већина случајева застарјела. Процјењује се да ће клијентима, који су преварени за 700 милиона куна, бити враћено тек нешто више од 20 милиона куна (око 2,7 милиона евра).

 Адвокат који заступа оштећене, Игор Метелко, изјавио да тврдње о застаревању већине случајева не стоје, јер нити су вођени судски поступци нити су доношене судске одлуке у вези са овим, на основу којих би рок застаревања почео да тече.

Тврдња да су лизинг куће у обавези да врате само 20-ак милиона куна, како објашњава, последица је погрешног тумачења општег рока застаревања, на основу којег би корисници лизинга имали право на поврат преплаћених износа само унатраг за последњих пет година, а не за цео спорни период, почев од 2008.

 "Није спорно трајање наведеног рока, већ када почиње његов ток Преведено на предметне случајеве лизинга, застара за све преплаћене месечне рате, независно од тога од када датирају, не само да није наступила него још није почела ни да тече. Напротив, почиње да тече тек када се у сваком поједином судском поступку путем судске одлуке утврди ништавост спорне уговорне одредбе о једнострано промењивој каматној стопи", рекао је Метелко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана