Линта: Са ликвидацијама Срба у Госпићу био упознат цијели хрватски врх

Срна
Линта: Са ликвидацијама Срба у Госпићу био упознат цијели хрватски врх

БЕОГРАД- Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да бројне чињенице јасно потврђују да је са ликвидацијама српских цивила у Госпићу био упознат цијели политички, паравојни и полицијски врх Хрватске на челу са Фрањом Туђманом.

Поводом 29 година од ликвидације 124 госпићких Срба 1991. године, Линта је навео да ово организовано убиство представља један од многих доказа усташког карактера Хрватске, те оцијенио да је за овај злочин требало да буде осуђено на десетине Хрвата и то на вишедеценијске затворске казне.

Међутим, додао је, за овај масовни и организовани злочин госпићих Срба осуђени су на смијешно мале затворске казне само тадашњи секретар Оперативог штаба у Госпићу Тихомир Орешковић на 15 година, тадашњи командант 118. Бригаде Мирко Норац на 12 година и Стјепан Грандић на 10 година.

За вријеме издржавања затворске казне Норац јесте, напомиње Линта, водио нормалан живот, струдирао, вјенчао се, саградио кућу и организовао разне прославе на који су присуствовали високи државни функционери.

Он је додао да је осуђени ратни злочинац Мирко Норац за госпићке и личке Хрвате и већину хрватског народа херој такозваног Домовинског рата који је по свом карактеру био освајачки, агресивни и злочиначки рат.

Напоменуо је и да српско Тужилаштво за ратне злочине још није покренуло поступак за масовни и организовани ратни злочин против Срба у Госпићу.

Линта је подсјетио да је у прољеће 1991. године у Госпићу и многим хрватским градовима почело минирање српских кућа, локала и других објеката, а на градским улицама су се појавили припадници хрватских паравојних формација који су сијали страх и хапсили српске цивиле и припаднике ЈНА.

Срби су, подсјећа, одвођени у Окружни затвор, градску болницу која је претворена у војни објекат и у формиране затворе у мјестима Кланац, Смиљан, Заблате и другим локацијама гдје су пребијани и мучени често до смрти.

- Србе су испред затворских просторија чекали постројени стражари. Да би ушли у ћелије морали су проћи кроз шпалир и том приликом стражари су их тукли са чим су стигли. Од августа до децембра 1991. године убијено је најмање 124 Срба у Госпићу а неке процјене говоре да је убијено више од 200 Срба - навео јеЛинта.

Према његовим ријечима, готово половина, од најмање 124 убијених Срба, одведено је из својих кућа и станова и убијено 17. и 18. октобра 1991. године, а пронађени су и сахрањени посмртни остаци свега 50 жртава, док се за осталима још трага.

Он је напоменуо да су доласком усташког режима Фрање Туђмана на власт маја 1990. године почеле пријетње и застрашивња Срба у Госпићу и другим хрватским градовима и мјестима, а посебно се у мржњи према Србима истицао Госпић, који је био један од главних упоришта усташког покрета прије Другог свјетског рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана