Линта: Хрватска заробљена у нацистичкој прошлости

Срна
Линта: Хрватска заробљена у нацистичкој прошлости

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је цртани филм "Домовински рат за најмлађе", у којем су Срби приказани као "штакори" /пацови/, један од многих доказа да Хрватска живи заробљена у нацистичкој прошлости.

Линта је подсјетио да је поређење Јевреја са пацовима било уобичајено за вријеме Хитлеровог режима у нацистичкој Њемачкој.

"У србомрзачком и ужасном `цртаном филму` описује се краљевство Книн и `агресорски штакори`, који представљају Србе. Прича почиње тако што наратор каже да су `пацови` /Срби/ и `људи` /Хрвати/ живјели заједно у краљевству Книн, али су `пацови ријешили да живе у пацовској чистој држави`", навео је Линта у изјави за јавност.

Он је додао да се у "цртаном филму" помиње "чудесни свирач из Чавоглаве" /Марко Перковић Томпсон/, који је "штакоре" /Србе/ "извео из тврђаве уз помоћ четничке пјесме `Шта се то на Динари сјаји` и све их намамио у трактор".

"У питању је јасна асоцијација на злочиначку акцију `Олуја`, као и на друге хрватске злочиначке акције", истакао је Линта.

Он је позвао ЕУ да најоштрије осуди отворену рехабилитацију усташтва које у Хрватској траје пуне три деценије, као и свакодневно ширење мржње и нетрпељивости према Србима и свему српском.

"То, између осталог, потврђује овогодишње истраживање Института за друштвена истраживања у Загребу заједно са Центром за југоисточне студије на Универзитету у Грацу и организацијом `Гонг`. Око 70 одсто ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској сматра да је геноцидна НДХ у суштини права и истинска држава хрватског народа, а не СР Хрватска, која је била у саставу бивше СФРЈ", рекао је Линта.

Он је навео да, према резултатима истраживања, чак 75 одсто младих Хрвата сматра прихватљивим употребу усташког, односно нацистичког, поздрава "За дом спремни!".

"Када је ријеч о Другом свјетском рату, само трећина младих Хрвата сматра да је антифашизам, односно побједа у антифашистикој борби, темељ државне суверености Хрватске. Готово идентични резултати су били приликом сличног истраживања 2015. године", додао је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана