Лажна вина из Хрватске, БиХ, Македоније и са Косова

Срна
Лажна вина из Хрватске, БиХ, Македоније и са Косова

ЗАГРЕБ - Државни инспекторат открио је на хрватском тржишту седам фалсификованих вина - четири са Косова, два из Хрватске и једно из БиХ, у која су додавани шећер и вода.

“Мислите да је вино, а оно обичан шећер и вода”, резултат је анализе вина коју је спровела пољопривредна инспекција Државног инспектората и тако открила чак седам лажњака међу винима на тржишту, објавио је РТЛ.

Пољопривредна инспекција Државног инспектората је, у складу са годишњим програмом рада за ову годину, провела инспекцијске надзоре квалитета вина и осталих категорија производа од винове лозе са и без заштићених ознака изворности и заштићених ознака земљописног поријекла.

“До сада су обављена 84 инспекцијска надзора приликом којих је узорковано 84 вина, поријеклом из Хрватске, осталих земаља чланица ЕУ и трећих земаља, од тога код 14 службених узорака вина проведене су анализе стабилних изотопа ради доказивања патворења. Ради се од четири вина поријеклом из Хрватске, једном поријеклом из ЕУ /Италија/ и девет поријеклом из трећих земаља и то пет из самопроглашеног Косова, три из Сјеверне Македоније и једно из БиХ, наводе из Државног инспектората, што су ове године контролисали и анализирали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана