Лајчак: Интеграција западног Балкана у ЕУ нема алтернативу

Танјуг, Срна
Foto: Анадолија

ПОДГОРИЦА - Специјални изасланик Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак изјавио је данас у Подгорици да интеграција западног Балкана у ЕУ нема алтернативу.

- Процес је много спорији него што смо се надали и жељели - казао је Лајчак обраћајући се на Балканском интеграционом форуму у Подгорици и навео низ “објективних околности које су на то утицале” - Брегзит, мигрантска криза, али и скептицизам код одредених чланица, пренеле су Вијести.

Казао је да је убијеђен да не треба чекати да ЕУ ријеши своје проблеме и да се боји да губе западни Балкан.

-Треба да убрзамо процес, али не само да критикујемо ЕУ већ да сагледамо реално колико позитивних сигнала шаље регион - казао је Лајчак.

Поручио је и да земље западног Балкана треба да врате кредибилитет процесу.

-ЕУ није задовољна и сада треба једни другима да помогну - казао је Лајчак.

Он је додао да све земље региона имају довољно посла у интеграционом процесу, а да ће ЕУ то време искористити да реши своје проблеме. Лајчак је закључио и да ЕУ има довољно капацитета да води та два процеса у исто време.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић састали су се у Подгорици са са Лајчаком са којим су разговарали о јачању регионалне економске сарадње.
То се посебно на Заједничко регионално тржиште (ЦРМ= којем је БиХ приступила на Самиту ЕУ - западни Балкан, који је одржан у Софији.

Из Предсједништва БиХ је саопштено да су у фокусу разговора биле посљедње активности ЕУ у вези са ситуацијом у БиХ, са нагласком на сједницу Савјета министара иностраних послова ЕУ, као и активности Европске комисије и Европског парламента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана