Кумановска група: Осуђени због тероризма, Харадинај захтијева да се изруче Косову

Агенције
Кумановска група: Осуђени због тероризма, Харадинај захтијева да се изруче Косову

Апелациони суд у Скопљу потврдио је данас осуђујуће пресуде Кумановској групи, укупно 37 особа је осуђено због тероризма, а већина њих су грађани Косова.

Чланови Кумановске групе осуђени су због пуцњаве и насиља у Насељу хероја до којег је дошло у Куманову у сјеверном дијелу Сјеверне Македоније и која је трајала од 9. до 10 маја 2015. У нередима је страдало 8 полицајаца и 10 чланова групе, од којих је 9 било са Косова, преноси КоССев.

Прва група осуђена је још новембра 2017. на укупно 746 година затвора. Седам чланова групе су осуђени на доживотну казну, 13 је добило казне од 40 година у затвору, а 6 по 20 година.

Током дугогодишњег суђења, чланови групе су одбацили оптужбе за тероризам тврдећи да су жељели да упозоре македонске власти да “не успијевају да спроведу права Албанаца” предвиђена Охридским споразумом потписаним послије албанске побуне 2001. која је завршена давањем већих права Албанцима.

Косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај је у изјави медијима захтијевао да чланови ове групе буду изручени Косову, гдје би одслужили казне. Управо су чланови ове групе у косовској јавности често довођени у везу са Харадинајем, а косовска влада је чак издвојила и средства за помоћ породицама ове групе и то у вријеме док је Харадинај био на челу владе.

Рамуш Харадинај такође је након одлуке суда затражио међународну истрагу, са чим се сагласио и косовски предсједник Хашим Тачи.

На одлуку Апелационог суда оптужени имају право да се жале Врховном суду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана