Крвокапић Патријарху писао 21. маја, нема писма послије Сабора

Танјуг
Крвокапић Патријарху писао 21. маја, нема писма послије Сабора

БЕОГРАД - Премијер Здравко Кривокапић је патријарху српском Порфирију упутио само једно писмо, 21. маја, у којем нема ни ријечи о спорним члановима Темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ, сазнаје Тануг из извора блиских Цркви.

У том писму, каже извор агенције, само се најављује потписивање Темељног уговора, без прецизираног датума.

Према истом извору, Кривокапић је десетак дана прије доласка у Патријаршију СПЦ саопштио тадашњем владики, сада митрополиту Јоаникију да "није тренутак" за потписивање Темељног уговора.

У синоћњем интервјуу у емисији Начсто ТВ Вијести, Кривокапић је рекао да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнео став "да постоје најмање два члана која су спорна и један дио преамбуле".

Према сазнањима Тањуга, Патријарх није добио то друго писмо.

Кривокапић је, наиме, још 25. априла изричито рекао да ће потписати Темељни уговор са СПЦ, а седам дана прије тога је први пут рекао говорио о два спортна члана, која, како је тада рекао, нису у сагласју са Уставом и законима Црне Горе.

Он је у интервјуу ТВ Вијестима синоћ рекао и да су са Темељним уговором били упознати предсједник Скупштине Алекса Бечић и потпредседник владе Дритан Абазовић.

За Абазовића је рекао да му је пред одлазак у Беогрдску патријаршију, 27. прошлог мјесеца, сугерисао да не потписује Уговор, док је Бечић данас демантовао премијера, рекавши да никада није видио Темељни уговор и да је то једина истина.

Ову заврзламу црногорског премијера за Тањуг је коментарисао историчар др Александар Раковић који каже да је Српска православна црква осам вијекова на простору данашње Црне Горе функционисала без темељних уговора па ће то наставити да чини, био овај Темељни уговор икада потписан или не.

"Здравко Кривокапић се служи обманама и неистинама како би онемогућио да Темељни уговор са Српском православном црквом икада буде потписан. Чак и ако би Српска православна црква изашла у сусрет свим Кривокапићевим фантазмагоријама, Темељни уговор опет не би био потписан", изричит је Раковић.

Раковиће, иначе, добро упућен у дешавања у Црној Гори и положајем СПЦ у тој држави, са жаљем констатује да је Кривокапић прави производ тзв. "Православне цркве у Црној Гори" која је стварала људе без идентитета и онемогућавала да се српство у тој држави до краја ревитализује.

"Срећом, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је укинуо име и квазиидентитет тзв. ''Православне цркве у Црној Гори''. Српски архијереји нису хтели ни да чују за могућност да Темељни уговор буде оснивачки акт издвојеног тела у оквиру Српске православне цркве, које би касније прерастало у аутономију а из ње у сецесију", навео је Раковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана