Кривокапић: Медији имају важну улогу у напретку државе

Срна
Кривокапић: Медији имају важну улогу у напретку државе

ПОДГОРИЦА - Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић честитао је Дан новинара медијским посленицима, истичући да медији имају важну улогу у друштву креирајући снажан утицај на развој демократије, либерализма, еманципације, инклузивности, плурализма, као и на укупан напредак државе.

 “У дану када обилјежавамо значајан јубилеј, 150 година новинарства у Црној Гори, одајемо посебно признанје посленицима јавне ријечи који су били и остали храбри учесници и хроничари свих историјских вртлога и бура”, наводи Кривокапић у честитки.

Он је поручио да Влада жели да сваки новинар понаособ одговорно носи слободу која му је загарантована и да је чува неукаљаном професионалном чашћу и етиком.

“Озбиљност друштвених искушења у којима се налазимо и наш одговоран однос према тим збивањима обавезују нас да у својој медијској сфери препознамо медије и новинаре који савјесно обављају своју мисију, али и оне који злоупотребљавају законом загарантован слободан медијски простор”, оцијенио је Кривокапић.

Кривокапић је навео да је обавеза и намјера Владе да, са осталим друштвеним субјектима, активно учествује у обезбјеђивању услова за несметано обављање новинарске професије.

Он је истакао да ће Влада имати на уму и све околности под којима су се злочини над новинарима и њиховом ријечју дешавали, те да ће уложити напоре да такав друштвенополитички и животни контекст никада више не ухвати коријене.

Он је оцијенио да је слобода и деполитизација свих професија, наводећи да данас посебно истиче новинарску, један од кључних циљева и предуслов здравог друштва.

“Увјеравам све дјелатнике јавне ријечи да је политика Владе европска агенда, те да ћемо предано радити на унапређењу амбијента за слободан и несметан рад медија”, поручио је Кривокапић.

Дан новинара у Црној Гори обиљежава се поводом 23. јануара 1871. године када је изашао први број листа “Црногорац”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана