Кривична пријава руководству болнице због замјене пацијената

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА- Словеначко министарство здравља најавило је кривичну пријаву против руководства Опште болнице Цеље, након што је у тој медицинској установи замијењен идентитет два старија пацијента, од којих је један преминуо, а један преживио.

Ово данашње саопштење долази након што је интерна истрага показала да је до грешке дошло током тријаже, када су два пацијента из старачког дома довезена у болницу истим колима хитне помоћи, преноси СТА.

Истрага је такође показала и да је медицински третман пацијената био адекватан и да није био узрок смрти једног од њих у болници.

Два старија пацијента су довезена истим возилом Хитне помоћи из истог Дома за старе особе и код себе нису имали идентификационе наруквице, па су информације узели од екипе Хитне помоћи, али министарство каже да су њихова имена била на одјећи коју су имали по доласку у болницу.

Када се преживјели пацијент вратио у старачки дом, носио је панталоне, са својим именом, док је сва медицинска документација била за другог пацијента, који је преминуо у болници.

Ово је „необична околност која би могла бити важна, можда чак и одлучујућа, за расветљавање овог ванредног догађаја“, саопштило је министарство.

Министарство тражи "објективну одговорност" управе болнице, што према кривичном праву подразумијева да неко може да одговара за исход који није намјераван.

Болница је преживјелог прогласила мртвим и обавијестила његову породицу. Прије него је откривена грешка, обављена је сахрана.

Руководиоци болнице понудли су оставке због забуне, али управни одбор није прихватио њихову оставку након што је прегледао резултате интерне истраге, која је такође показала да у раду запослених у Дому за старе у месту Лока при Зиданем Мосту, одакле су дошла два пацијента, није било неправилности, наводи СТА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана