Кривична пријава против МЦП и Владе Георгијева због “Тамо далеко”

Агенције
Кривична пријава против МЦП и Владе Георгијева због “Тамо далеко”

ПОДГОРИЦА - Црногорски покрет поднио је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву Црне Горе против Митрополије црногорско-приморске и пјевача Владе Георгијева.

Како ЦП наводи, пријаву су поднијели због кривичних дјела против уставнога уређења и безбједности Црне Горе и кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње, преноси РТЦГ.

Подсјетимо, на манифестацији “Трг од ћирилице” у Херцег Новом, а током концерта “За наше Косово и Метохију” Георгијев је пјевао “Тамо далеко” и “Црна Гора и Србија то је једна фамилија”.

“На концерту су се иступима говорника, подржаних организованим клерофашистичким дивљањем масе хулигана, вријеђали Црногорци и Црна Гора и призивала окупација земље. Изводиле су се пјесме 'Тамо далеко' и 'Црна Гора и Србија то је једна фамилија', које су особеном интерпретацијом пјевача Влада Георгијева, мијењањем одређених ријечи, сугерисале да су дијелови Црне Горе Србија и да је Црна Гора подређена Србији”, поручују из ЦП.

Кажу да је познато да је Владо Георгиев, изводећи пјесму “Тамо далеко” по Србији, пјевао стихове “Тамо далеко далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија”.

“Овај пут је певајући о Србији 'крај мора', јасно, у прегријаној националистичкој атмосфери, асоцирао на наведене стихове у којима се Херцег Нови смјешта у Србију, јер се у оригиналном тексту пјесме каже 'далеко од мора'“, стоји у саопштењу ЦП.

Накнадни покушаји да се, како поручују из ЦП, релативизује одговорности само су покушај да се прикрије јасна намјера изазивања националистичке еуфорије.

“Посебно што се у публици налазио већи број туриста из Србије и имајући у виду да се Херцег Нови у Србији представља као 'српски град'“, поручују из ЦП.

Очекују да ће Тужилаштво поступити по њиховој пријави.

“Иако нам искуство говори да се тужилаштво намјерно ограђује од поступања по кривичним пријавама против МЦП, што је довело до тога да се МЦП још више понаша не обазирући се на законе Црне Горе, настављајући да својим понашањем вријеђа припаднике црногорске и других нација, вернике ЦПЦ, иновернике и атеисте, преправља црногорску баштину, гради без дозволе, позива своју паству на физичко насиље и супростављање државним органима”, наводе у Црногорском покрету.

Све то, како истичу за последицу има осјећаја некажњивости и осионости код СПЦ.

“Толико су се осилили, због нечињења правосуђа, да су почели да издвајају дијелове Црне Горе из Црне Горе”, наводе у ЦП.

Позивају државне органе да, у сарадњи са међународном заједницом, покрену реформу правосуђа, јер је, како истичу, неприхватљиво да у правосуђу раде људи који дијеле ставове МЦП.

“Не постоји друго објашњење зашто не дозвољавају да се судски утврди постоји ли одговрност за икримисана дјела за која смо поднијели пријаве. Навешћемо само, као очигледан примјер, скрнављење културне баштине, које је више него јасно КЗ описано као кривично дјело за које је запрећена и дугогодишња затворска казна.Вјерујемо да не морамо никога убјеђивати да су одговрна лица у епархијама СПЦ у Црној Гори то недело учинили небројено пута”, закључује се у саопштењу Црногорског покрета.

Подсјетимо, пријаву је најавило и црногорско Министарство културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана