Конкурс за додјелу националних признања Србима из дијаспоре и региона

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије расписала је јавни позив за подношење приједлога за додјелу националних признања Србима из дијаспоре или региона за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Циљ позива је додјела националних признања, односно награда "Мајка Србија", "Слободан Јовановић" за област политике, "Михајло Пупин" за информационо-комуникацијске тенхологије, "Никола Тесла" за науку и проналазаштво, "Доситеј Обрадовић" за образовање и "Вук Караджић" за очување српског језика и ћириличног писма.

Националне награде додјељују се једном годишње, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра.

Награда "Мајка Србија" додјељује се припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, у развијанју и јачанју међусобних веза, унапређиванју економске сараднје, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

Награде се додјељују за изузетан допринос, резултате и заслуге у овим областима и за активности на јачању међународног угледа Србије, дијаспоре и Срба у региону, промоцији Србије у свијету и афирмацији њених интереса, те побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

Приједлог за додјелу националног признања може поднијети организација дијаспоре и организација Срба у региону, удружења чије су дјелатности или дио дјелатности, усмјерене на област за коју се предлаже додјела националног признања, дипломатско-конзуларна представништва Србије, цркве и вјерске заједнице.

Приједлог за додјелу националног признанја "Мајка Србија" могу поднијети и јединице локалне самоуправе у Србији.

Учесници јавног позива су обавезни да приједлог доставе путем електронске поште на комуникације Ждијаспора.гов.рс, најкасније до 12. августа 2021. године, са назнаком "Јавни позив за додјелу националних признања", објављено је на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Подносиоци приједлога дужни су да доставе Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону приједлог за додјелу националног признања, у писаном облику на припремљеном формулару који је саставни дио позива, те образложење са биографијом и референцама предложеног кандидата, са довољно чинјеница за одлучивање и оцјену вриједности доприноса, резултата и заслуга.

Подносиоци приједлога могу да предложе највише по једног кандидата за додјелу националног признанја у свакој категорији.

Јавни позив је објавлјен на интернет страници министарства надлежног за дијаспору и Србе у региону www.mfa.gov.rs и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www .dijaspora.gov.rs. , заједно са припремљеним формуларом. Резултати овог позива биће објављени на истим интернет страницама у року до 10 дана од дана доношења одлуке о добитницима награда.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана