Конкретне оптужбе, докази и свједоци против Тачија у октобру

Тањуг
Foto: Screenshot / Youtube

ХАГ - Специјално тужилаштво Косова биће спремно средином октобра да суду поднесе претпретресни поднесак, листу свједока и доказа против некадашњих шефова ОВК Хашима Тачија и још тројице оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији над Србма, али и Албанцима нелојалним ОВК.

У поднеску за шесту статусну конференцију, која сутра треба да се одржи пред судијом за претходни поступак Специјализиваних вијећа Косова са сједиштем у Хагу, тужилаштво је нагласило да се његове истраге у овом случају настављају и у наредном периоду, али да то неће утицати на припреме за суђење.

Тужилаштво планира да поднесе још два захтјева за заштиту свједока, и најављује да ће у току ове седмице објелоданити одређене доказе, укључујући додатне изјаве свједока, као и видео и документарне доказе.

Претпретресни поступак је документ у коме тужилаштво прецизира за сваког оптуженог које му се конкретне оптужбе стављају на терет и којим доказима то поткрепљује. Са друге стране, браниоци оптужених поново су се у поднеску за сутрашњу статусну конференцију пожалили на потешкоће с којима се суочавају у вођењу истрага, а због пандемије вируса корона.

Такође су поновили проблеме са неблаговременим и дјеломичним објелодањивањем доказа од стране, опсежне редакције у објелодањеном материјалу, као и наводне текуће истраге које спроводи тужилаштво.

Секретаријат суда је у свом поднеску навео да су на основу савјета медицинског службеника, личне породичне посјете оптуженима настављене од 15. јула, као и да вакцинација чланова уже породице није потребна за наставак личних посјета. Посјете осталих члановима породице би требало да се наставе у августу или септембру, уколико медицински службеник процијени да је то у реду с озбиром на ситуацију са вирусом корона , како у Холандији тако и широм света, наводи се у документу. Секретаријат напомиње да ће видео посјете и даље бити омогућене са блиским рођацима притвореника што је више могуће.

Статусна конференција ће бити одржана пред судијом за претходни поступак, а њој ће присуствовати представници тужилаштва, одбране, као и заступник жртава.

Оптужени ће највероватније као и до сада конференцију пратити видео линком из притворске јединице, а њихове ће ставове и интересе заступати њихови браниоци.

Тачи и остали су ухапшени поцетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору. Он је претходно поднио оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дјела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дио раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана