Колико су тешки шефови држава у ex-YU: БиХ убједљиво највише плаћа државни врх

blic.rs
Колико су тешки шефови држава у ex-YU: БиХ убједљиво највише плаћа државни врх

Београд - Босна и Херцеговина је најсиромашнија земља у региону. У готово свим статистикама је при дну листе по добром, али зато увијек предњачи у корупцији, нераду и дакако издвајању буџетског новца за наше "вриједне" политичаре.

 

Блиц је анализирао колико која држава плаћа своје водјеће функционере, предсједнике и премијере држава у региону. Погађате, БиХ своје плаћа највише.

Када су у питању предсједници држава, први човјек Хрватске има највишу плату у регији. Иво Јосиповић мјесечно прима 3.249 еура. Одмах након њега слиједи Бакир Изетбеговић, актуелни предсједавајући Предсједништва БиХ, с плаћом од 3.185 еура. Међутим, ако узмемо у обзир да БиХ има три члана Предсједништва, онда је сасвим јасно да је БиХ земља која највише издваја за државни врх.

Предсједник Словеније Борут Пахор је трећи на листи и његова плата износи 2.724 еура, потом слиједе предсједник Црне Горе Филип Вујановић са 1.649 еура, Ђорђи Иванов, предсједник Македоније има 1.500 еура, а предсједник Србије Томислав Николић има најмању плаћу и она износи 1.273 еура.

Када су у питању премијери држава у региону, највећу плату има премијерка Словеније Аленка Братушек. Њена мјесечна плаћа је 4.712 еура. Слиједи премијер Хрватске Зоран Милановић са 2.698 еура мјесечно, потом премијер Македоније Никола Груевски са 1.300 еура, па премијер Црне Горе Мило Ђукановић са 1.131 еура, а премијери Србије и БиХ имају готово исту плаћу, тачније Вјекослав Беванда има 1.070 еура, док Александар Вучић има 1.069 еура.

Но, званични износи плате не треба да вас заварају. Иако нема велику плату, Мило Ђукановић, примјера ради, је вјероватно најимућнији од свих њих и један од најимућнијих људи у региону. Он посједује бројне некретнине и власнички удио у неколико фирми.

Иако су овог пута у питању само предсједници држава и премијери, не треба заборавити да БиХ плаћа 14 влада и исто толико парламената. Опште је познато да су парламентарци у БиХ међу најплаћенијима, не само у региону, него су раме уз раме са својим колегама у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана