Kитаровић потврдила: Полиција насилна према мигрантима

index.hr
Kитаровић потврдила: Полиција насилна према мигрантима

Загреб – Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, која борави у дводневној посјети Швајцарској, за тамошни јавни сервис СРФ је потврдила да Хрватска крши међународно право, када је ријеч о поступању хрватске полиције према мигрантима и да користе насиље над мигрантима, пренио је портал index.hr.

Портал наводи да је ово шокантно признање предсједнице Грабар Китаровић настало у њеном разговору са швајцарским новинаром у којем је, како се наводи, покушавала да брани и да оправда политику према мигрантима коју спроводи Хрватска.

Разговор хрватске предсједнице са новинаром СРФ-а емитован је синоћ у централној информативној емисији тамошње јавне телевизије.

На почетку се истиче да је СРФ недавно снимио како хрватска полиција илегално протерује мигранте из Хрватске преко зелене границе у БиХ, тј. спроводи тзв. пусхбацк те да постоје бројне оптужбе о насиљу хрватске полиције према мигрантима.

На крају своје изјаве за СРФ предсједница је рекла да Хрватска “штити спољу границу ЕУ и Швајцарску од илегалне миграције”.

Прилог завршава констатацијом да су пусхбацкови и даље илегални по међународном праву и да полиција не смије без одговарајуће процедуре да протјерује људе преко зелене границе у другу државу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана