Кажњена јер је ставила вибратор на споменик Туђману

Тањуг
Кажњена јер је ставила вибратор на споменик Туђману

ВИРОВИТИЦА - Ива Анзуловић, која је остала упамћена по томе што је на зграду хрватске владе бацила канту фекалија, прекршајно је кажњена због тога што је на споменик, у руке првог хрватског предсједника Фрање Туђмана, ставила гумени вибратор.

Општински суд је Анзуловићеву казнио са 1.300 куна.

Споменик Туђману у Вировитици налази се испред Градске библиотеке, а разлоге таквог поступка Анзуловићева је, уз фотографије, објаснила на свом Facebook профилу, пренио је локални портал Вировитица.

У образложењу пресуде стоји да је Ива својим поступком "вријеђала или омаловажавала моралне осјећаје грађана".

Њен адвокат је упутио одмах жалбу у којој се позива на хрватски Устав у којем пише да се свим грађанима гарантује слобода мишљења и изражавања мисли.

Ивин адвокат је истовремено као доказ навео пресуду Суда за људска права Савјета Европе из прошле године када је пресуђено да је Хрватска повриједила право издавача недјељника Народни лист д.д. из Задра на слободу изражавања зајамчену чланом 10. Конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Ива каже да ће њена одбрана неупитно доказати да је Туђман гушио свјесно и циљано слободу новинарства и да је био ратни профитер и издајник хрватских војника као врховни командант током Домовинског рата, да је одговоран за бројне смрти цивила и војника и био саучесник у ратним злочинима.

"Моја одбрана су сви објављени текстови, репортаже, књиге које својим истраженим доказима то што сам навела и доказују, а нису их писали историчари нити било ко други, већ новинари, хрватски новинари. И дан-данас живи и здрави сведоци тих времена", каже Ива, пренео је, између осталог, портал Index.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана