Карамарко: Босну и Херцеговину нико не може дијелити

Агенције
Карамарко: Босну и Херцеговину нико не може дијелити

Загреб - Ми у Хрватској смо за цјеловиту БиХ, у оним границама у којима се и налази. БиХ волимо колико и Хрватску, она је наша друга домовина и због тога ћемо бити важна подршка када крену преговори око приступа БиХ Европској унији, рекао је за агенцију Патриа предсједник ХДЗ-а Хрватске Томислав Карамарко.

Лидер једне од двије најснажније политичке партије у Хрватској у суботу се нашао на мети оштрих критика политичких странака из Босне и Херцеговине које га оптужују за ратнохушкачке изјаве, насртај на суверенитет БиХ и подршку настојањима да се та земља до краја подијели по националним основама.

Хрватски народни сабор БиХ (ХНС) у Мостару је тог дана разматрао стање у БиХ, укључујући и положај хрватског народа те прихватио декларацију којом заговара федерализацију БиХ.

Карамарко је ХНС-у упутио писмо подршке, а да је био у прилици, рекао је, вјероватно би лично и дошао у Мостар.

Но, подршку Карамарка ХНС-у поједини политички кругови у БиХ оцијенили су као његову подршку новом дијељењу БиХ.

Жељко Комшић, лидер Демократске фронте, рекао је да Карамаркова изјава није ништа друго него још један покушај постизања ратних циљева мирнодопским путем.

Огласио се и СДП БиХ, који је оцијенио да се унутрашње питање БиХ поново покушава уредити из вана.

Карамарко, с друге стране, у разговору за Новинску агенцију Патриа (НАП) оштро одбацује све те оптужбе.

"Јака и стабилна Босна и Херцеговина једнако је важна колико за људе који живе у њој, толико и за нас. Босну и Херцеговина сматрам другом домовином Хрвата", истиче Карамарко, који од бх. политичара који су га назвали ратхнохушкачем тражи извињење, јер он то, каже, није ни изблиза.

"Поручио бих господи да прочитају моје писмо у цјелини. Видљиво је да нигдје не спомињем никакву подјелу Босне и Херцеговине. Ја сам за јединствену и цјеловиту БиХ с уставноправном и институционалном равноправности сва три народа подједнако. Свако рјешење које не полази од тог стандарда за мене није прихватљиво", каже Карамарко за НАП.

Стабилност Босне и Херцеговине, тврди лидер хрватског ХДЗ-а, није само важан фактор за њене грађане и за западне комшије БиХ. О томе, тврди, сања и цијела Европска унија.

Због тога је, сматра Карамарко, врло важно да сва три народа у БиХ што прије сједну за сто, да се договоре око ствари које су требале бити ријешене давно, а онда да се хитно крене у стварање бољег животног амбијента у БиХ.

Босну и Херцеговину, упозорава Карамарко, оптерећује бројка од 500.000 незапослених, и то је оно чему се бх. политичари требају посветити што прије. Велики број људи у земљи не само да је на граници сиромаштва, већ је на прагу глади.

"Идемо најприје ријешити ситуацију у Федерацији БиХ, донијети дугорочне договоре, креирати суживот између Хрвата и Бошњака, креирати заједничку будућност. Након тога, треба разговарати са српским представницима", истиче Карамарко.

Да ли федерализација коју је ХНС споменуо у својој Декларацији подразумијева по његовом мишљењу и федерализацију која укључује и територију Републике Српске, а не само Федерације БиХ, Карамарко је одговорио: "Мислим да у БиХ нема недодирљивих. Оно што у Босни и Херцеговини једино треба бити недодирљиво јесте равноправност и слобода свих грађана. И, оно што је најважније, квалитета живота! То је јако битно. Али, да би се то десило прво морамо ријешити ствари које су требале бити давно ријешене у нашој како је ја зовем другој домовини Босни и Херцеговини, равноправност хрватског народа по начелима која сам навео."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана