Капетан Драган данас излази из затвора

Срна
Foto: Photo credit ©Richard Schneider

БЕОГРАД- Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, данас би требало да изађе из затвора у Хрватској и крене ка Србији гдје ће бити обухваћен мјерама, као и сви остали српски држављани који се враћају из иностранства.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је Срни да га зову бројни саоброци и пријетељи Васиљковића интересујући се о доласку у жељи да му организују дочек, али да је то у овим околностима неизводљиво.

Штрбац је навео да све ограничава и мјера ванредног стања, али да ће бити времена за дочеке када прође пандемија вируса корона.

- Судбина се поиграла с њим да након затвора у Аустралији и Хрватској мора поново у једну врсту изолације, без слободе кретања. Не знам никога у Хрватској, ни од Срба, ни од Хрвата, да је одслужио цијелу казну. Он је издржао 13,5 година колико му је и пресуђено. Није имао срећу да изађе након двије трећине и сада опет иде у изолацију и то је потпуно извјесно. Не знамо гдје ће и колико дана ће то бити. Вјероватно до 28 дана - рекао је Штрбац.

Он је навео да, иако Васиљковић данас напушта затворску ћелију, још постоје неки поступци у његовом случају, међу којима је тужба пред Уставним судом Хрватске, гдје се покушава оспорити пресуда коју је одлежао.

- Ако се та тужба одбије, постоји још један правни лијек, а то је тужба на Европском суду за људска права гдје се може доказивати да су му прекршена права гарантована Конвенцијом о људским правима - рекао је Штрбац.

Он је додао да је ту и поступак пред УН.

- Када је он изручен, онда је адвокатски тим поднио тај захтјев. О њему још није одлучивано, а требало би једног дана да се одлучи позитивно или негативно - рекао је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана