Како је Меденица себи средила трећи неуставни мандат на челу Врховног суда

Танјуг
Како је Меденица себи средила трећи неуставни мандат на челу Врховног суда

Подгорички медији обjелоданили су још једну преписку бивше предсjеднице Врховног суда Црне Горе Весне Меденице и судије Весне Симовић Звицер која открива на који начин је Меденица средила себи трећи неуставни мандат.

Подгоричке ТВ Вијести су синоћ објавиле преписку из које се јасно види да судија Симовић Звицер пита Меденицу шта би требало да је пита на интервјуу пред Судским савjетом за њен трећи мандат уз напомену да је то због новинара.

„А пази, хтjела сам иначе да те питам има ли нешто што мислиш да треба да те питам (због новинара)…?“, пита Симовић Звицер и додаје "а да не пише у програму рада".

Меденица на то одговара да може питати шта год и да је спремна.

„Сви питајте шта хоћете“, написала је Меденица у објављеној преписци. 

Иначе, Меденица, која је 17 година била на челним правосудним функцијама, ухапшена је средином априла 2022. и непуних седам мjесеци провела у истражном затвору, а сада се брани са слободе.

Она се терети да је дио криминалне организације којом је руководио њен син Милош, који је још у затвору, али и за злоупотребу сужбеног положаја, што је су и Меденица и њен син негирали.

Суђење Меденици по оптужници Специјалног државног тужилаштва (СДТ) практично још није почело и до сада је више пута одлагано.

Меденица је ухапшена након објаве транскрипта Европола, пресретнутих телефонских разговора са апликације Скај њеног сина и телохранитеља, полицајца Дарка Лаловића, у којима су договарали кријумчарење дроге и шверц цигарета.

У њима Милош тврди да је његова мајка упозната са њиховим нелегалним пословима и да од ње могу да очекују заштиту.

Према оптужници Специјалног државног тужилаштва (СДТ) из октобра 2022. године, Милош Меденица се, између сталог, терети да је 2019. године створио криминалну организацију у циљу кријумчарења цигарета и противзаконитог утицаја на судску власт.

Он је, како се наводи, из Слободне царинске зоне Луке Бар кријумчарио цигарете ради продаје, уз помоћ лажне документације и давања мита окривљеним царинским службеницима.

Меденица је била четири године врховна државна тужитељка Црне Горе, а након тога у три мандата на челу Врховног суда од 2007. до децембра 2020.године, када је поднијела оставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана