Када ће бити кажњени злочини почињени у Олуји?

Agencije
Када ће бити кажњени злочини почињени у Олуји?

Загреб - Хрватско правосуђе је за злочине почињене у операцији "Олуја" подигло три оптужнице, а правоснажно је осуђен само Божо Бачелић за злочине у Прокљану и Мандићима, указали су учесници скупа који је данас у Загребу организовало Српско народно вијеће (СНВ) и још неколико организација.

"Зашто након ослобађајуће пресуде хрватским генералима, када су тадашњи предсједник Иво Јосиповић и актуелни премијер Милановић казали да ће се суђење онима који су починили злочине у "Олуји" наставити у Хрватској, није учињено ништа?", упитао је предсједник СНВ Милорад Пуповац.

Констатујући да у посљедње три године у хрватском друштву поново јача непријатељство према Србима, он је поставио питање на темељу којих рационалних аргумената је поново покренута кампања против "оно мало Срба који су остали у Хрватској и који чине све за њену добробит", саопштио је СНВ.

"Зашто се у Хрватској води кампања којом се желе расвјетлити злочини почињени након Другог свјетског рата, а нема снаге да се исто уради и са злочинима почињеним у рату који се водио од 1991. до 1995, а посебно у "Олуји"?", запитао је он.

Пуповац пита и зашто Хрватска нема снаге да се суочи с чињеницом о толиком броју убијених недужних, старих и немоћних, да су толика насеља попаљена и разрушена и да је преко 200.000 људи морало отићи, а да им при том није омогућено да се врате на начин којим је то омогућено грађанима на другим просторима бивше Југославије.

Весна Тершелич, директорка Центра за суочавање с прошлошћу Документи, подсетила је да хрватске институције нису окончале прикупљање података о свим убијенима и несталима током посљедњег рата.

У том контексту, она је подсјетила на податке Хрватског Хелсиншког одбора који говоре да је у "Олуји" и непосредно након ње убијено 667 цивила, а позвала се и на податке УНХЦР-а према којима је током и након те акције из Хрватске избјегло више од 200.000 Срба.

"У Хрватску се укупно вратило 133.705 особа српске националности, а од тог броја је њих 48 одсто ту наставило да живи. Велики број повратника је у међувремену преминуо", рекла је она.

Тершелич је подсјетила и да је током суђења Готовини и другима утврђено да су у "Олуји" кршени закони и обичаји ратовања, да су вршена убијања и прогони с циљем крајњег уклањања Срба из Крајине.

На скупу у Хрватском новинарском друштву у Загребу данас је представљен интерактивни наратив "Олуја у Хагу", а ријеч је о приказу кључних чињеница, аргумената и доказа оптужбе и одбране изнесених током суђења пред Хашким трибуналом у предмету Готовина и други.

 

Уз то, представљен је и низ активности које СНВ и Документа организују поводом сјећања на све нестале и убијене током и након акције "Олуја".

 

Интерактивни наратив је представљен у организацији СНВ, СЕНСЕ - Центра за транзицијску правду и Центра за суочавање с прошлошћу Документи, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана