Качарска: Бугарски вето ризик за подршку евроинтеграцијама

Танјуг
Качарска: Бугарски вето ризик за подршку евроинтеграцијама

БЕОГРАД - Оснивач македонског Инситута за европске политке Симонида Качарска оцијенила је да порука коју су Сјеверна Македонија и Албанија добиле из Брисела, изостанак статуса кандидата, далеко од добре и нагласила да је то показало да у ЕУ не постоји воља за проширење и да је прича већа од самог вета Бугарске.

"Јако смо разочарани након Самита у Бриселу, предуго чекамо почетак преговора, превише жртве смо поднијели", рекла је Качарски за Тањуг и оцијенила да у ЕУ не постоји воља за проширењем.

Јер, како је казала, да постоји воља показала би се током претходног периода када је било могућности да се направе такви кораци.

"Десет година током грчке блокаде одржали смо подршку еврионтеграцијама, она је била тада чак 80 одсто, бугарски вето је сада велики ризик, расте евроскептицизам, још имамо стабилну подршку чланству око 60 одсто", рекла је она и додаје да би одговор грађана Македоније на питање да ли вјерујете ЕУ било нешто потуно друго.

Каже да фрустрација постоји, да је оправдана и да ће потрајати неколико година ако не буде помака у приступању.

Нагласила је да већина бугарских услова не припада процесу евроинтеграција.

Разочарање је још веће јер је Француска током предсједавања више бринула о захтјевима Бугарске.

Таква атмосфера није позитива а порука је далеко од позитивне, рекла је она и нагласила да је данас јако тешко процијенити шта ће се дестити следеће недеље.

Према њеним ријечима, након политичке међувладине конференције даје се крартко време да Македонија промијени устав и да Бугаре укључи у преамбулу што је непрхиватљиво за Скопље.

"Скопље се не слаже са додатним условима које је усвојио бугарски парламент. Наш премијер је у Бриселу истакао црвене, тешко је предвидети шта ће се десити имајући у виду да је бугарски парламент стао иза тога а ми тражимо да се неколико услова промијени, специфично се односи на протоколе из француског приједлога и када тачно почињу преговори", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана