Јутарњи: Десница у Хрватској у три блока иде на изборе

Танјуг
Јутарњи: Десница у Хрватској у три блока иде на изборе

ЗАГРЕБ - Хрватске десничарске странке на парламентарне изборе 5. јула, излазе у три блока - ХДЗ, затим други десничари и мање десне странке окупљене у Домовинском покрету Мирослава Шкоре, а трећи је Мост, пише загребачки Јутарњи лист.

Између њих се, кажу, води жестока кампања, борба за сваког бирача, и пљуште обећања да након избора једни с другима неће у коалиције.

О неким питањима као што је начин избора посланика начионалних мањина у хрватски парламент, истополни бракови или информатика у школама, они имају дијаметрално различите ставове.

Тако предсједник ХСЛС, коалициони партнер ХДЗ, Дарио Хребак у начину избора посланика националних мањина види богатство Хрватске, представник Моста Марко Сладојев их сматра људима који слабо или никако представљају своју изборну базу, а за Златка Хасанбеговића, представника Шкориног Домовинског покрета, избор мањинских посланика је аномалија.

“Лично заговарам корениту промјену изборног система и прекид са досадашњим моделом представљања националних мањина. Он је сам по себи дискриминаторски”, каже Хасанбеговић за Јутарњи.

Када је ријеч о истополним браковима, који по хрватским законима могу да усвајају дјецу, Хасанбеговић тврди да то није тако, да то право немају и да им га не би требао ни дати, посебно не усвајање.

“Оно што ви називате геј паром немају и не треба ни да имају право на усвајање дјеце”, тврди Хасанбеговић.

Став Сладојева, пише лист, није тако ригидан, али такође сматра да би дјецу требало повјеравати хетеросексуалним паровима.

Хребак истиче да је за дијете увијек боља топлина дома од установе, независно о д тога чине ли тај дом и породицу хомосексуални или хетеросексуални парови.

Занимљиво је, пише загребачки дневник, да сви десничари сматрају да информатика, о чему се тренутно ломе копља у хрватском друштву, треба да буде у школском програму, а као изборни предмет и мора да има исти статус као и веронаука, и то унутар редовне наставе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана