Јулија Кош: Хрватска жели да сакрије истину о убијању Срба

Агенције
Јулија Кош: Хрватска жели да сакрије истину о убијању Срба

ЗАГРЕБ - Истакнута загребачка и јеврејска интелектуалка Јулија Кош упозорава да се најављеним загребачким спомеником жртвама холокауста у Независној држави Хрватској жели сакрити истина да су, осим Јевреја и Рома, масовни злочини учињени над Србима.

Она за “Нови лист” појашњава да су усташе расне законе и истребљење Јевреја и Рома преузеле из нацистичких норми, али да су са своје стране додали - и још прије Другог свјетског рата најавили - етничко чишћење Срба.

Јулија Кош наводи да је о томе разговарала и са хрватским предсједником Колиндом Грабар-Китаровић, те да јој је рекла да би подизање споменика само за хрватске Јевреје била већ “довољно подла замисао скривања усташког етничког чишћења”.

Тако се, сматра она, једне жртве користе за маскирање злочина почињених против других жртава.

- Циљ подизања овог споменика новцем пореских обвезника свакоме је јасан, и онима који су га смислили и одобравају и нама који га осуђујемо: то је скривање и брисање усташког геноцидног злочина - закључује Јулија Кош.

Она, као и српска заједница у Хрватској, не крије незадовољство музејском поставком у Спомен-подручју Јасеновац, коју оцјењује као - ревизионистичку.

Јулија Кош сматра да садашњу поставку треба преуредити и подсјећа на срамотан жал аутора оваквог спомен-подручја зато што је прије отворења избачено да је “међу затвореницима било и криминалаца и проститутки”.

Она сматра да у Хрватској данас нема неког посебног традиционалног антисемитизма, већ је прије ријеч о антисрбизму.

Кош је свјесна посљедица ратова деведесетих година 20. вијека, али то, како напомиње, не оправдава негирање усташког злочина над Србима.

Биографија

Јулија Кош је историчар умјетности, археолог и специјализовани библиотекар за подручје јеврејства. Од 1992. до 2011. радила је као руководилац специјалне библиотеке при Јеврејској општини Загреб, а од 2012. води едукационо-информациону библиотеку Јеврејске заједнице “Бет Израел”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана