Јовић: Очекиван пад броја Срба у Хрватској, посебно задовољни радикално десни

Танјуг
Јовић: Очекиван пад броја Срба у Хрватској, посебно задовољни радикално десни

БЕОГРАД - Професор Факулетета политичких наука у Загребу и гостујући професор ФПН у Београду, Дејан Јовић очењује да је смањење броја Срба на попису у Хрватској очекивано, али да та чињеница неће утицати на промјену држевне полтике у корист положаја српске мањине, већ напротив, да ће тим резултатом бити посебно задовољни радикално десни елементи.

“Већину у Хрватској не забрињава што се смањио број Срба, видјели смо да неке забрињава што се смањује број католика. То смањење Срба са једне стране је очекивано, али неће узроковати значајну промјену политике, управо обрнуто. У кључним местима као што је Вуковар видимо задовољство због те чињенице, додатно и зато што је ту постојала обавеза да се истакну ћириличне табле због Срба који су чинили трећину становништва”, рекао је Јовић за Тањуг.

Он подсјећа да у Истри постоји двојезичност за италијанску националну мањину, мада Италијана нема ни близу колико Срба у Хрватској, али како каже, то је ствар добре воље које нема у Вуковару, гдје су резултатима пописа прилично задовољни радикално десни елементи.

Постоји више разлога, наводи Јовић, за смањење броја Срба којих је по резултатима пописа у Хрватској сада 123.000 односно 3,12 одсто, док их је на прошлом попису било ло 186.000 односно нешто више од четири одсто.

Тај пад је драматицан ако погледамо 1991. када их је било 586.000, рекао је он и додао да ипак треба знати и чињеницу да у Хрватској опада укупан број становника.

“Прије 11 година просјечна старост Срба и Српкиња била је 51 година, а Хрвата и Хрватица 41. Евидентно је да је један број старијих умро, један дио се одселио због лијечења, живота са породицом ...”, рекао је он и подсјетио да се није догодио ни значајан повратак из избјеглиштва “за што је одговорна и држава која то није хтјела али и они који су одлучили да се не врате”.

Према његовим ријечима, пад броја становника посебно је евидентан у Славнији која је најсиромашнија, гдје су неки градови остали и без 50 и вишсе одсто становништва.

Један од разлога за смањење броја Срба, како каже, лежи и у асимилацији, посебно у случају мјешовитих бракова, али и то што се наставља слављење резултата Домовинског рата.

Створен је мит у школама и јавном дискурсу - Срби се означавају као агресори што их не охрабрује, рекао је Јовић према чијим ријечима су у Хрватској када је ушла у ЕУ напуштени заштити механизми и стандарди заштите мањина, посебно од 2012. до 2016, а након чега су се вратили.

Непријатељски став према Србима посебно се видјело у Вуковару у реакцији на табле са ћирилицом, у растућем говору мржње, у појављивању екстермистичких група које обнављају симболе НДХ због антисрпског караткетра, рекао је Јовић и додао да те групе нису имале жељу да обнове НДХ, али јесу да уплаше свакога ко је Србин да га усмјере или да оде или да се не изјашњава као Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана