Јосиповић на удару деснице

Агенције
Јосиповић на удару деснице

Загреб - Шести по реду предсједнички избори у Хрватској требало би да буду одржани тек у децембру 2015, а актуелни предсједник Иво Јосиповић, који је најавио да ће се поново кандидовати, већ се нашао на удару значајно ојачане деснице, посебно након избора за Европски парламент.

Најгласније су за сада представник опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Колинда Грабар-Китаровић и Жељка Маркић, коју дио медија види као алфу и омегу грађанске иницијативе "У име обитељи" те као једног од лидера хрватске деснице.

Маркићева се, наиме, оштро обрушила на предсједника Јосиповића у својим записима, које су ових дана почели да објављују сплитски медији, а у којима аналитичари виде отворени покушај "увођења" Маркићеве у политички простор који је до сада покривао ХДЗ.

- Јосиповић је пропуштајући да затражи оцјену уставности "лекс Перковић" радио против интереса Хрватске. Кад се показало да ће, упркос закону који је могао зауставити, Јосип Перковић бити изручен Њемачкој, предсједник је с премијером Зораном Милановићем покушао да промијени Устав Хрватске, опет зато да би спријечио изручење Перковића. Ни у томе није успио - написала је Маркићева.

Маркићева сматра да је против Јосиповића већ требало да буде покренут поступак јер је, како тврди, очигледно на уштрб интереса Хрватске штитио осумњиченог за окрутни злочин из властитог интереса, какав год он био.

Маркићева додаје да остаје само нада да ће он "имати довољно образа" да сам одустане од своје поновне кандидатуре. Јосиповићу се не прашта ни то што у његовом кабинету као савјетник за безбједност ради Перковићев син Саша. И ХДЗ-ов кандидат за предсједника Колинда Грабар-Китаровић критиковала је Јосиповића због плата које добијају неки његови савјетници и оптужила га да спрема "подлу" предсједничку кампању, а предсједник Завјета за Хрватску Марко Лукач тврди да је у кабинету предсједника превише оних који нису прижељкивали Хрватску као државу.

Реакције

Иво Јосиповић поручио је да неће водити прљаву кампању за нови предсједнички мандат. Јосиповић је рекао да га не занима шта је Колинда Грабар-Китаровић.

- Што се мене тиче, ја никад нисам водио кампање које би биле прљаве. Када је ријеч о ономе што се до сада догађало, па видјели сте из чијег је тима долазило оно што она назива подлим - рекао је Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана