Јосиповић: Хрватска не треба да одбије оптужнице из Србије

Танјуг
Јосиповић: Хрватска не треба да одбије оптужнице из Србије

ЗАГРЕБ - Коментирашићу оптужницу српског тужилаштва против хрватских официра због злочина у акцији "Олуја" 1995, бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да Хрватска не би требало да одбије те оптужнице него да њима треба да се бави правосуђе.

"Једина исправна реакција би била да Хрватска напросто преузме то кривично гоњење и да наша тијела, судови прије свега, размотре случај и донесу своју одлуку. Ова садашња ситуација и правац у којем иду догађаји нажалост неће довести до доброга ни за Хрватску ни за људе који су оптужени", казао је Јосиповић, преноси Н1 Хрватска.

"С једне стране Хрватска неће уживати симпатије међународне заједнице, а мислим да нисмо у позицији да нас баш брига за све. Са друге стране, догодиће се лоши ефекти, па и за људе који су на оптужници. Такав приступ би довео до њиховог доживотног етикетирања", додао је он.

Јосиповић је истакао да би политика требало да буде уздржана и да би требало омогућити хрватском правосуђу да размотри случај.

Бивши предсједник сматра да у овом случају вјероватно постоје и неки политички кораци.

"Релевантно је да ако постоје докази, правосуђа, а првенствено хрватско, морају реаговати и провјерити наводе, и правосуђе, а не политика треба да донесе одлуку", нагласио је Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана