Још није утврђено ко је усмртио нападача у Цетињу: Нема кривице за убиство убице?

Г.С.
Још није утврђено ко је усмртио нападача у Цетињу: Нема кривице за убиство убице?

ЦЕТИЊЕ, ПОДГОРИЦА - Уколико је Цетињанин Н.К. а не полиција, спријечио већи масакр у пријестоници, тужилаштво би то могло квалификовати као нужну одбрану, а он не може бити кривично одговоран, сматра адвокат Жељко Ђукановић.

Ђукановић је за “Вијести” објаснио да нужна одбрана, како је већ Кривичним закоником Црне Горе (КЗЦГ) експлицитно прописано, сама по себи представља основ који искључује постојање кривичног дјела:

“То је она одбрана која је неопходно потребна да учинилац одбије истовремен или непосредно предстојећи противправан напад, од свог добра или добра другог... Међутим, с обзиром на до сада у медијима објављене детаље, појавили су се ставови да се ради о крајњој нужди, што по мом ставу није утемељено”, рекао је он.

Појаснио је да крајња нужда постоји као институт у КЗЦГ, али да се не ради о кривичном дјелу.

“Она постоји само у случају када је дјело учињено ради тога да учинилац отклони од свог добра или добра другог непосредну предстојећу или нескривљену опасност, која се на други начин није могла отклонити, уз напомену да извори те опасности могу бити и природне силе, пожар, поплава и др.”, казао је он.

Ђукановић појашњава да је насупрот томе, када је ријеч о проузрокованој опасности, од стране неког лица, суштинска разлика да ли су те радње биле предузете тј. усмјерене на повреду нечијег правног добра:

“У ком случају би се могао примијенити институт нужне одбране или је у питању проузрокована опасност која није била предузета у циљу повреде нечијег правног добра, у ком случају би била у питању крајња нужда.”

Адвокат истиче да је, без обзира на експертизе ко је усмртио починиоца овог незапамћеног злочина, његов категоричан став да то лице ни у ком случају није кривично одговорно, односно да није починило кривично дјело.

“Ово из разлога што је за постојање кривичног дјела нужна претпоставка да је то дјело противправно. Међутим, у овом ужасном догађају и лаичкој јавности је више него јасно да у радњи лица које је усмртило починиоца овог злочина нема противправности јер је његова радња била неопходно потребна да се учини све како би се заштитило угрожено добро - а то је живот недужних људи. С осјећањем дубоког жаљења због трагичног и ничим скривљеног губитка својих живота, нико ко иоле рационално и осјећајно сагледава све елементе овог трагичног догађаја не може и не смије бити у дилеми да је лице које је усмртило извршиоца овог ужасног злочина поступило у нужној одбрани што је експлицитно основ искључења постојања кривичног дјела, уз напомену, да је нужна одбрана општеприхваћени институт кривичног законодавства у свим земљама”, рекао је он.

ВДТ утврђује ко је убио Бориловића

Више државно тужилаштво утврдиће од чијег метка је страдао тридесетчетворогодишњи Вук Бориловић, убијен након што је тај Цетињанин претходно убио десет комшија, међу којима двоје дјеце, а тешко ранио њих шесторо.

То је “Вијестима” саопштила руководитељка ВДТ Подгорица, виша државна тужитељка Лепа Меденица, објаснивши да је поводом тог догађаја формиран предмет.

“У циљу потпуног расвјетљавања предметног догађаја, те спровођења вјештачења по наредби овог тужилаштва, као и саслушања свједока - очевидаца овог догађаја, доћи до доказа, ко је лишио живота лице В.Б. које је, претходно лишило живота 10 и ранио шест лица”, казала је Меденица.

То су, јуче послије подне, саопштили и из Управе полиције, појаснивши да је приликом размјене ватре и један њихов службеник рањен у предјелу главе.

“До сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизмјеничне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извјештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б. Ово потврђује и изјава свједока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута послије телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави свједока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживијети”, пише у саопштењу.

Казали су да и даље утврђују околности да ли је смрт наступила као посљедица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила “на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина”.

“У том смислу, полиција има одређене податке и индиције које се провјеравају даљим полицијско-тужилачком активностима. Управа полиције ће, такође, сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, провјерити и сва поступања својих службеника како би мјеродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима”, најавили су.

Из те институције нијесу одговорили на питања “Вијести” о трагедији у Пријестоници, али су послали саопштење за медије, у ком су изнијели своју верзију догађаја.

Казали су да је дежурна служба Одјељења безбједности Цетиње у 15.30 обавијештена од стране више грађана да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

Руководилац те полицијске станице Далибор Шабан јуче је, гостујући у централном дневнику Телевизије Вијести, рекао да је прво убиство почињено пар минута прије тога.

УП званично је саопштила да су утврдили да је Бориловић око 15.30 обавио телефонски разговор у којем је саопштио да је у својој кући убио породицу која је код њега становала, односно двоје малољетне дјеце.

“Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати, али који потврђују претходне наводе. На лице мјеста су хитно упућени расположиви полицијски службеници. Приликом доласка, у близини насеља Медовина, они су чули пуцње, вриску и галаму мјештана. Истовремено, видјевши их осумњичени В.Б. је употријебио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услијед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дјела испаљено око 20 пројектила”, тврде из УП.

Појаснили су да је тада рањен њихов колега, али и да до сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио.

Промјене у понашању посљедњих мјесеци

Управа полиције саопштењем је потврдила незваничне информације - да је Бориловић посљедњих мјесеци имао промјене у понашању, али поручују да то није указивало на потенцијално извршење оваквог злочина.

Казали су и да је тим поводом Бориловић имао заказан специјалистички преглед.

Према незваничним сазнањима “Вијести” преглед код психијатра је био заказан за 18 сати истог дана када је починио монструозни злочин.

На питање с којим психичким обољењима и стањима је могуће повезати поступак Бориловића, специјалиста психијатрије и судске психијатрије Јелица Живковић казала је да се може говорити о “стању поремећеног стања свијести и редуковане способности управљања својим поступцима”.

“...Усљед сумрачног стања свијести, патолошког афекта, акутне интоксикације дрогама и алкохолом који се могу јавити код декомпензације патолошких структура личности тешког степена, менталних обољења из схизофреног спектра и код болести зависности с активном злоупотребом психоактивних супстанци, гдје долази до битно смањене урачунљивости и губитка контроле над својим поступцима уз поремећен тест реалности”, појаснила је Живковић.

Упитана о прописима и процедурама за принудно смјештање пацијената у психијатријске установе, Живковић је казала да се принудна хоспитализација реализује без сагласности пацијента, односно по основу мишљења и индикација.

Појаснила је да се принудна хоспитализација спроводи на предлог психијатра, који је прегледом пацијента установио да постоји високи ризик и опасност да понашањем, усљед поремећеног психичког стања, озбиљно угрози и наруши интегритет себе или других лица, а на терену битно смањене урачунљивости. Такви пацијенти, наводи она, лијече се у психијатријској болници по основу одлуке надлежног тужилаштва.

“Мјера безбједности обавезног психијатријског лијечења у здравственој установи наркомана и алкохоличара се изриче пацијентима с менталним поремећајима или поремећајима понашања гдје постоји основана сумња или опасност да ће пацијент, односно починилац кривичног дјела, поновити исто или слично кривично дјело. Такође, постоје ситуације гдје се мјера безбједности обавезног лијечења може спроводити и на слободи, уз активно учешће и подршку чланова породице и спроводи се у надлежним центрима за ментално здравље у оквиру домова здравља”, казала је Живковић.

Специјалиста судске психијатрије сматра да је у Црној Гори, као и у земљама Балкана, постојала велика стигматизација ментално обољелих особа, њихова изолација, игнорисање и осуђивање од окружења.

Она је истакла да се временом, нарочито неколико година уназад, повећала самосвијест појединаца о значају помоћи овим особама и њиховом прихватању од породице и друштва, уз наду да ће се овај процес још више унаприједити и побољшати.

Поштујте жртве, помозите институцијама

Полиција је апеловала на солидарност и да трагични догађај не злоупотребљава у јавном животу и на друштвеним мрежама, кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст:

“Јер злонамјерно, нетачно и неутемељено изношење чињеница у односу на појединце, као и на слијед догађаја, није израз ни поштовања према жртвама нити помаже надлежним институцијама да све процедуре окончају у складу са законом. Веома је важно, посебно у контексту бројних неодговорних коментара, објава, саопштења и понашања, да се спријече било какви поводи за даље конфликте између породица, а поготово у оквиру негативних обичаја који треба да буду искоријењени на подручју Црне Горе.

Из УП су и на медије апеловали да користе комуникацију с њима и тужилаштвом и да, сходно професионалним стандардима, провјеравају све наводе на овим адресама прије објављивања.

“Управа полиције ће наставити да информише јавност о свим детаљима овог случаја, а изражавамо наду и да ће јавност имати разумијевања да свака информација коју Управа полиције даје захтијева вишеструке провјере, а што захтијева одређено вријеме”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана