Још нема информација зашто су хрватски држављани поново ухапшени у Замбији

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Осам хрватских држављана, односно четири брачна пара који су у Замбији били оптужени за трговину дjецом, поново су ухапшени при напуштању земље, пошто је суд одбацио оптужницу и наложио им да у року 48 сати напусте земљу, али разлози за то још нису познати хрватским властима.

Према писању хрватских медија, они су поново враћени у притвор због наводне анонимне пријаве из Хрватске, што  директор Управе за конзуларне послове Министарства спољних послова Виннко Љубичић није могао да потврди.

Љубичић је рекао да ће хрватски амбасадор данас допутовати у Лусаку и да ће покушати да дипломатским путем учини све што се може да би се помогло помогло  ухапшеним хрватским држављанима.

 "Још увијек не знамо тачан разлог овог обрата", рекао је Љубичић за хрватски портал Индекс.

Он није могао да потврди да су хрватски држављани ухапшени по наводно анонимној пријави из Хрватске.

"То не могу да потврдим, јер њима није речено зашто су враћени. Морамо доћи до те информације па чак и да се ради о анонимној пријави, о чему је реч. Ођедном је замбијско државно тужилаштво затражило да се поступак против њих настави. Ово је врло незгодна ситуација и за њих и за нас, само су додатно унесени неизвјесност и нервоза", каже Љубичић.

Замбијска новинарка Лиамбела Мутумба је у међувремену за Дневник хрватске Нове ТВ рекла, позивајући се на извор из тужилаштва, да су хрватски држављани враћени због нових доказа у истом предмету који су у посједу тужилаштва.

"Нема службене изјаве још, али очито је случај исти, само с новим доказима. Прошло рочиште су имали само изјаву власника пансиона, рецепционарке, службеника који их је ухапсио. Овог пута можда као свједоке имају и службенике или особе из  ДР Конга одакле су дјеца", рекла је она.

Суд у замбијској Ндоли одбацио је у понедјељак оптужницу против хрватских држављана за трговање дјецом и наложио им да у року 48 сати морају напустити земљу. Тиме се суђење прекинуто, али је судија напоменуо да то не значи и ослобађајућу пресуду за ухапшене.

Четири брачна пара из Хрватске ухапшена су почетком децембра у ваздужној луци у Ндоли, трећем највећем замбијском граду, због сумње на трговину људима, односно због сумње у ваљаност докумената о усвајање малољетне дјеце из  ДР Конга.

Хрватски министар правде Иван Маленица коментарисао је новонасталу ситуацију са хрватским држављанима и оцијенио да је ријеч о једној, како је рекао, доста необичној ситуацији.

Маленица је рекао да су они враћени због исте оптужнице и додао да је амбасадор Анте Цицварић на путу ка Ндоли.

"Ми ћемо и даље свим напорима наставити да штитимо  хрватске држављане. Не само њих осморо, већ и дјецу која се и даље налазе у Замбији", рекао је Маленица.

Према његовим ријечима, усвојена дјеца из ДР Конга се налазе у сиротишту у Замбији и да о њима има мало информација, иако су хрватски држављани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана