Јелић: Позваћу Србе да се врате, Книн је њихов град

Срна
Јелић: Позваћу Србе да се врате, Книн је њихов град

КНИН - Градоначелник Книна Марко Јелић изјавио је да ће наставити да позива Србе прогнанике да се врате у Книн, јер је ово њихов град.

Он је додао да је са многим српским прогнаницима који су данас већ средовјечни људи одрастао и дружио се у дјетињству.

Јелић издваја одличну сарадњу коју, како каже, има са Српском православном црквом и црквеном општином у Книну, а и у Црквеној општини истичу за градоначелника да је ријеч о "сјајном човјеку".

Како каже Јелић, стварни проблем Срба у Книну јесте њихова старосна структура.

"У Книну је данас од Срба махом старије становништво. Просјечна доб Србина у Хрватској је 68 година, што значи да су већ давно у пензији. Остали, они млађи, баве се свим оним активностима којима и остало становништво, пољопривредом, раде у фабрикама, у полицији, предају као учитељи. Једноставно, зависно од образовног статуса и интересовања, тако су и укључени у живот", каже Јелић за Тањуг.

Одговарајући на питање шта као локална самоуправа чине да олакшају живот Србима повратницима, он указује да је већ љетошње обиљежавање злочина у Груборима надомак Книна показало пут којим треба ићи, а то је, како наводи, развој и изградња инфраструктуре.

"Заједно са Владом Хрватске направили смо путеве, расвјету и недостајућу инфраструктуру у складу са својим надлежностима. Наставићемо то да радимо да би људи могли живјети. Њима је потребна инфраструктура достојна живота у 21. вијеку. Јер, ако није тако, наравно да се они неће вратити из, примјера ради, Београда или Новог Сада", напомиње Јелић.

Према његовим ријечима, град на локалном нивоу помаже културно-социјалне активности без обзира на то о коме је ријеч, у смислу вјерске или националне припадности.

"Најбитније је за све житеље нашег подручја да системски улажемо у економију. Људи ако имају посао, а тај посао им доноси довољно финансијских средстава да могу пристојно живјети, они ће и живјети у Книну", наводи он.

Јелић каже да разумије да су неки изградили свој живот на неком другом подручју, али вјерује и да ће се многи једном одлучити на повратак у родне крајеве.

"Мој завјет када сам се кандидовао био је да ће, ако побиједим, сви људи на простору града Книна бити једнаки", закључио је Јелић.

У граду Книну су 1991. године 92 одсто становништва чинили су Срби, док је данас њихов број око 23 одсто. Книн данас има десетак хиљада становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана