Јецков: Хрватска укида српски језик школама у Вуковару

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватска намјерава да укине наставу на српском језику и употребу ћирилице на неким смјеровима струковне школе у Вуковару, упозорила је посланик СДСС-а Драгана Јецков.

"У једној вуковарској средњој школи укинута су одјељења у којима се настава изводи на српском језику и ћириличном писму, и то је одобрило Министарство, а ријеч је о дефицитарним програмима", истакла је Јецков.

Она је недавно у Хрватском сабору поставила питање премијеру Андреју Пленковићу и министрима зашто се укидају поједини струковни програми, па ђаци неће моћи да уче на српском за конобара, месара, туристичког комерцијалисту.

"Читамо да ће доћи до значајних промјена када је у питању систем образовања, који ће сада бити прилагођен потребама тржишта рада. Ако то све знамо, реците ми који су разлози укидања појединих струковних занимања, као што су, на пример, конобари, посластичари, хотелијерско-туристички техничари, месари, која се догађају у појединим школама, ако говоримо управо о дефицитарним и пријеко потребним занимањима?", упитала је Јецков.

Министар науке и образовања Хрватске Радован Фукс рекао је да се реформа струковног образовања доноси како би се повећао број ученика који уписују гимназије, јер велики дио оних који заврше струковну школу не иде на тржиште рада, већ уписује факултет.

Међутим, каже Фукс, највише оних који одустају од студирања управо долази из струковних школа.

"У струковном образовању морамо да направимо читав низ промјена, како самих програма, тако и повећавање појединих разреда јер су у овом тренутку просјечни разреди на 19 ученика, а оптимум је 22. Не можемо дозволити да имамо читав низ расцјепканих сличних, сродних програма у којима је уписано једно, двоје или троје дјеце",тврди Фукс.

Он каже да је план уписа, који је сада на јавној расправи, рађен у сарадњи и са школама и са жупанијама, преносе хрватски медији.

Јецков је изразила незадовољство таквим одговором министра и навела примјер вуковарске Средње школе "Марко Бабић" у којој су укинута тржишно потребна занимања за која се учи на српском.

"И то, замислите ироније, укидају се она одељења у којима се настава одвија по моделу А, на српском језику и ћириличном писму. Моја дужност је као заступнице, ако вас већ нису информисале ваше стручне службе, да вас ја на то упозорим", нагласила је Јецков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана