Извјестилац УН шокирана архивама и начином чувања доказа у Црној Гори

Танјуг
Извјестилац УН шокирана архивама и начином чувања доказа у Црној Гори

ПОДГОРИЦА- Специјални извjестилац УН о независности судија и адвоката Маргарет Сатертвејт сматра да политичари у Црној Гори показују намjеру да преузму заслуге тужилаштва у случају "Тунел."

Она је након анализе стања у правосуђу у Црној Гори казала да је шокирана архивама и начином на који се чувају докази. Сматра да су судије у безбједносном ризику, а да су адвокати у конфликту интереса.

 Сатертвејт је на конференцији за новинаре казала да су “обични” људи у Црној Гори немоћни и запостављени.

“Седми судија Уставног суда, Врховни државни тужилац и члан Судског савjета за политичаре треба да буду приоритет. Изостало је њихово праведно дjеловање”, навела је она.

Истиче да Судски и Тужилачки савјет треба да чине људи из струке и да их бира неполитичко тијело.

“Судије се суочавају с безбjедносним ризицима, а била сам шокирана архивама и начином на који се чувају докази”, казала је она.

Када је ријеч о случају "Тунел", Сатертвејт је рекла да реакције политичара показују намjеру да се преузимају заслуге тужилаштва. За њу је овај догађај посебно ризичан за мијешање спољних фактора у рад правосуђа.

“Реакције на овај догађај потврђују свеопшту тенденцију политичких актера да јавно коментаришу понашање судија и тужилаца и да преузимају заслуге за рад тужилаштва. Познајући потребу да се осигура спровођење истрага, јавност има право на јасне, тачне и контролисане информације из поузданих извора, умјесто што прима гомилу противрјечних информација из политизованих извора”, рекла је Сатертвејт, пренио је портал РТЦГ.

Уочила је, како каже и да су адвокати у конфликту интереса.

Истиче да је Црна Гора мјесто гдје цвјета дебата.

”Посебан утисак имам о НВО сектору. Сматрам да је промијењен приступ - без обзира на којој се позицији налазе. Ипак постоји страх да се ти људи обесхрабре под утицајем корупције”, закључила је Сатертвејт.

Право на приступ правди, према њеним ријечима, није омогућен свима. Бројне препреке, од физичке доступности до тога да нема пресуда на Брајевом писму, као ни на Ромском језику.

"Не предузима се довољно да се заштите Ромске дјевојчице од трговине и жене од насиља", казала је Сатертвејт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана