Извјештај мреже невладиних удружења БВМН: Пакао миграната у подруму за мучење на Бајакову

Agencije
Извјештај мреже невладиних удружења БВМН: Пакао миграната у подруму за мучење на Бајакову

ЗАГРЕБ - На граничном прелазу Бајаково Хрватска има подрум у којем полиција премлаћује мигранте, тврде у најновијем извјештају мреже невладиних удружења БВМН (Border Violence Monitoring Network), која се бави правима миграната и избјеглица, пренио је портал “Индекс”.

У извјештају за октобар ове године ова мрежа је прозвала хрватске власти због кршења људских права миграната и спровођења илегалне политике системског насиља над мигрантима.

Активисти БВМН-а су, између осталог, обавили 30 разговора са мигрантима и забиљежили њихова искуства. У поменутом периоду је, наводе, забиљежен “велик број изузетно бруталних инцидената полицијског насиља”, а као посебно ужасавајућу причу наводе постојање подрума на граничном прелазу Бајаково у којем полиција, тврде удружења, премлаћује мигранте.

- У том подруму су малољетнике, од којих су неки стари само 12 година, службеници хрватске граничне полиције тукли шакама и палицама. Једно свједочење просторију описује као “велику два са четири метра, до које се долази степеницама које воде испод просторија на граничном прелазу”, пише у извјештају БВМН-а, преноси портал.

У ту малу просторију без прозора убацују групу миграната. Током боравка у подруму на Бајакову мигранти немају право на одлазак у тоалет ни приступ води или храни, а ускраћено им је право на тражење азила, стоји у извјештају.

Један 16-годишњи Авганистанац је рекао да су га у том подруму држали више од сат времена, да су га тукли шакама и пендрецима.

На једном малољетнику је, наводи се, хрватска полиција користила и електрошокер и бацала га на зид подрума, стоји у извјештају.

- Случајеви забиљежени у октобру откривају да је подрумска просторија дискретна локација на којој полицајци могу да злостављају транзитне групе миграната и у којој су полицајци заштићени од погледа возача који прелазе границу - наводи се у извјештају.

Подсјећају и да су медији извјештавали о “гаражи за мучење” у Кореници, у коју полиција доводи ухваћене мигранте.

Забиљежена су и два случаја у којима су хрватски полицајци, након што су ухваћеним мигрантима наредили да се скину до гола, пендрецима додиривали њихове гениталије и тако их, како се наводи, сексуално злостављали и понижавали.

Скидање гардеробе

У извјештају БВМН-а наводи се да хрватска полиција све више користи скидање гардеробе са миграната као још један начин злостављања.

- Долазак зиме и хладнијег времена чини такву полицијску тактику нарочито опасном јер може довести до хипотермије, као и повреда руку и ногу, посебно када, како се наводи, полиција тјера мигранте да боси ходају кроз хладне потоке, што је такође забиљежено као честа пракса - стоји у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана