Из компаније ЕОС Матрикс процурјели лични подаци 181.000 грађана Хрватске

Танјуг
Из компаније ЕОС Матрикс процурјели лични подаци 181.000 грађана Хрватске

ЗАГРЕБ - Из компаније ЕОС Матрикс, која помаже предузећима да професионално наплате дугове, процурјело је више од 181.000 личних података грађана Хрватске, а међу њима су и подаци пар стотина маљолетних особа, што је највеће цурење личних података до сада, сазнаје Индекс.

То је друго велико цурење података након што је у децембру прошле године отворена истрага због цурења 77.000 личних података из још једне агенције за наплату потраживања, Б2 Капитал.

Као и у случају Б2 Капитала, Агенција за заштиту личних података (АЗОП) потврдила је за Индекс да је започела надзорно поступање.

 Како се наводи, АЗОП је добио анонимну пријаву да постоји основана сумња да већи број агенција за наплату потраживања, које дјелују на подручју Хрватске, размјењује базе података, што не би смјеле да раде, при чему долази до цурења тих података.

На тај начин су исцурјели лични подаци о 181.641 особи који садрже име и презиме, матични број, датум рођења, а осим дужника ту су и садужници, јемци и заложни дужници.

Спорно је што база података ЕОС Матрикса садржи и личне податке 294 малољетне особе и није јасно како је та агенција прикупљала личне податке малолетника.

Из ЕОС Матрикса су признали да њихова база података заиста садржи податке о малољетницима, али наводе да је то урађено на основу правосудних рјешења о насљеђивању, односно за особе за које је утврђено да су насљедници особа које су дужници.

Индекс је открио да за ЕОС Матрикс насљедници заправо обухватају потенцијалне насљеднике, односно дјецу дужника, потенцијалне будуће дужнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана